Waterschap Peel en Maasvallei


Persbericht 3 december 2003

Waterschap Peel en Maasvallei goed voorbereid op hoogwaterseizoen

Waterschap Peel en Maasvallei heeft de afgelopen maanden diverse maatregelen genomen om goed voorbereid te zijn op het komende hoogwaterseizoen. Deze maatregelen vloeiden voort uit de evaluatie van de hoogwaterperiode begin 2003. Ook voor 2004 staan nog enkele verbeteringen op de planning. Voor 2003 en 2004 zijn met deze maatregelen in totaal zon 800.000 euro gemoeid.

De genomen maatregelen hebben zowel betrekking op het optimaliseren van de hoogwaterorganisatie als op het verbeteren van hoogwatermaatregelen op locatie.

Kades
Zo heeft Waterschap Peel en Maasvallei onlangs alle huidige kades (74 kilometer) in het beheersgebied kritisch onder loep genomen. Directe aanleiding voor een onderzoek naar de stabiliteit van deze kades was de verzakking van de coupure in Steyl, begin dit jaar. In de constructie van de kades zijn geen zwakke plekken gevonden. In Buggenum wordt dit jaar nog een kwelscherm geplaatst (hoogte 3 meter, lengte 287 meter). De oorspronkelijke kade in Buggenum is in 1995 door het waterschap aangelegd. Destijds is gekozen voor een relatief smalle kade in verband met de ligging van een leiding van het Zuiveringschap Limburg. De situatie ter plaatse maakte het noodzakelijk om maatwerk te leveren en een afwijkend model te realiseren. De huidige kade heeft een beschermingsniveau van 1:50. De kade heeft een hoogte van 20,56 meter +NAP, een halve meter boven de berekende waterstand (20,10 +NAP). Het te plaatsen kwelscherm zal ervoor zorgen dat er bij dit kadetraject bij een hoogwater minder noodmaatregelen achter de hand hoeven te worden gehouden. In Venlo is het zetwerk van een kademuur vernieuwd. Het oude zetwerk is verwijderd, de ondergrond heeft een nieuw profiel gekregen en er is een nieuwe steenbezetting aangebracht.
De stalen damwand die begin dit jaar in Steyl (Maashoek) is geplaatst, biedt voldoende bescherming tegen een eventueel hoogwater en is derhalve gehandhaafd. De bovenzijde van deze damwand bedraagt een hoogte van 19.19 meter boven NAP. Dit is dezelfde hoogte als de aansluitende kademuur. De damwand is ruim 3 meter in de grond geplaatst. Deze bescherming wordt ook meegenomen in de te nemen maatregelen in het kader van de Maaswerken.

Materieel
Verder heeft Waterschap Peel en Maasvallei diverse investeringen gedaan op het gebied van hoogwatermaterieel. Er zijn extra pompen aangeschaft om kwelwater weg te kunnen pompen en er zijn 160 gevulde big bags permanent droog opgeslagen, die in geval van nood snel inzetbaar zijn. Bovendien zijn er 1000 extra big bags aangeschaft, die liggen opgeslagen op twee locaties in het beheersgebied (Kessel en Venray).
In de Noord-Limburgse dorpen Bergen en Ayen wordt bovendien nog een aanvullend hoogwaterdepot aangelegd. Dit omdat de Maas zich tijdens een hoogwaterseizoen steeds heftiger ontwikkeld en de beide dorpen dan op een eiland komen te liggen. Voor het geval dat de dorpen dan helemaal niet meer bereikbaar zijn, worden er in het hoogwaterdepot in totaal zon twee- tot driehonderd big bags opgeslagen.
Verder is er voor het hele beheersgebied nog wat klein materieel aangeschaft om efficiënter te kunnen werken.

Kadewachten
Het aantal vrijwillige kadewachten is met 10 uitgebreid naar 240 personen. Om in een hoogwatersituatie de communicatie met deze kadewachten te verbeteren, wordt grotendeels overgestapt van portofoons naar mobiele telefoons. De portofoons zullen nog slechts beperkt worden ingezet.

2004
Ook voor 2004 heeft Waterschap Peel en Maasvallei nog diverse, niet direct urgente, hoogwatermaatregelen op de planning staan. Denk hierbij aan aanschaf van zwaardere pompen, uitbreiding opslag hoogwatermaterieel etc. Ook zal er dan extra aandacht worden besteed aan locaties waar zich veel kwelwater voordoet.


---

---

---