Gemeente Almelo

Almelo wint Ineke Haas-Berger Prijs 2003

De Gemeente Almelo ontving op woensdagmiddag 3 december in Arnhem de Ineke Haas Berger Prijs 2003. Almelo wint 50.000 met het project 'Persoongebonden budget voor welzijn chronisch zieken', een vernieuwend idee om chronisch zieken en gehandicapten te motiveren om tot een zinvolle dagbesteding te komen. Met het geld kan Almelo het project daadwerkelijk uitvoeren.

Almelo heeft het credo dat niemand onvrijwillig aan de kant mag staan. Vorig jaar is onderzoek verricht naar chronisch zieken en gehandicapten en hoe zij omgaan met hun vrije tijd. Het onderzoek Zorg in beeld verlicht maakte duidelijk dat de hulpverlening weinig aandacht heeft voor dit welzijnsaspect binnen de zorg. De uitkomsten van het onderzoek gaven verder aan dat het huidige aanbod onvoldoende aansluit bij de specifieke eisen van chronisch zieken. Maatwerk ontbreekt en de vraag staat onvoldoende centraal. Bovendien is welzijn nauwelijks geïntegreerd in het zorgproces. Vandaar het plan om het welzijnsbeleid voor chronisch zieken en gehandicapten te vernieuwen in navolging van de vernieuwde AWBZ.

Persoonsgebonden budget
Bij wijze van proef gaat de Gemeente Almelo voor de periode van 18 maanden een groep van vijftig chronisch zieken en gehandicapten een persoonsgebonden budget toekennen voor welzijnsactiviteiten en voorzieningen. Deze mensen, die veelal in een sociaal isolement verkeren, mogen een bedrag van 450,00 euro vrij besteden aan welzijn. Bijvoorbeeld aan aangepaste pianoles of aan paardrijden, aan een computercursus of aan het opzetten van een expositie.

Effecten van de aanpak
De verwachting is dat het project inzicht geeft in de effecten van de aanpak op zorg, medicatie en maatschappelijke participatie. Bij een positief resultaat zal de aanpak impact hebben op het welzijnsbeleid voor chronisch zieken en gehandicapten in Nederland. De Gemeente richt een projectorganisatie in waarbij een groot aantal instanties betrokken worden. Waaronder patiëntenorganisaties, specialisten van het Twenteborg Ziekenhuis, verpleeghuizen en bijvoorbeeld het zorgkantoor. Daarnaast is er frequent contact met VDO Hoge School Arnhem Nijmegen. Naar verwachting loopt het project van januari 2004 tot juni 2005.

Juryrapport
Volgens de jury, onder voorzitterschap van Wim Deetman, heeft het idee grote waarde voor een omvangrijke groep mensen. Bovendien verwacht de jury dat het project een stevig impuls zal geven aan het landelijk beleid voor mensen met een chronische ziekte of handicap. In het juryrapport staat verder dat de jury het waardeert dat Almelo in tegenstelling tot veel andere gemeenten aandacht heeft voor het welzijn van mensen met een chronische ziekte of handicap. De koppeling van zorg en welzijn is volgens hen bijzonder, net als het aspect dat van maatschappelijke deelname op uiteenlopende terreinen wordt uitgegaan. Waarbij de persoonlijke keuzes van mensen voorop staan.

Ineke Haas-Berger Prijs
De Ineke Haas-Berger prijs is een prijs voor gemeenten en belangenorganisaties die samen werk willen maken van participatie van chronisch zieken en gehandicapten. Elk voorstel, dat vernieuwend is én de mogelijkheden van chronisch zieken en gehandicapten verruimt of hun maatschappelijke beperkingen vermindert, komt in aanmerking voor de prijs. Voorwaarde is dat chronisch zieken en gehandicapten nauw betrokken zijn bij het plan en dat het idee is gebaseerd op hun wensen en behoeften.
Het is de tweede keer dat Almelo de Ineke Haas Berger Prijs wint; in 1999 won de Gemeente met het project Zorgstad Nederland.

Op de foto het bij de prijs behorende kunstwerk van de hand van Karien Froeling.