BOREA


VOORZITTER VNO-NCW REIKT CERTIFICATEN BOREA KEURMERK REINTEGRATIE

UIT
Reïntegratiebedrijven scoren een dikke voldoende

BUSSUM De heer Jacques Schraven, voorzitter van VNO-NCW, heeft vandaag tijdens het symposium van Borea certificaten van het Borea Keurmerk Reïntegratie uitgereikt aan 25 reïntegratiebedrijven. Daarmee is het aantal bedrijven dat het keurmerk bezit gestegen tot 51. Om het keurmerk te behalen moeten reïntegratiebedrijven voldoen aan 10 criteria die betrekking hebben op doorlooptijden, plaatsing, uitval, privacy en klachten en tevredenheid onder cliënten, opdrachtgevers en werkgevers. Met deze 25 nieuwe certificaten hebben nu 51 reïntegratiebedrijven het Borea Keurmerk Reïntegratie behaald.

De voorzitter van VNO-NCW feliciteerde Borea met de publicatie van de tweede benchmarkrapportage en de brochure 'Drie jaar reïntegratiemarkt'. Werkgevers waarderen het dat het Borea Keurmerk Reïntegratie elk half jaar een benchmarkrapport publiceert. Volgens Schraven getuigt het van moed om in een zo jonge markt een dergelijke transparantie te betrachten. Nu zijn het nog gemiddelden van de deelnemers. Een belangrijke stap is, volgens de heer Schraven, het voornemen van Borea om stapsgewijs gegevens per individueel bedrijf bekend te gaan maken.
De gemiddelde cijfers over tevredenheid zien er goed uit, tussen 7,0 en 7,3. Dat is een dikke voldoende. De cijfers voor doorlooptijden en plaatsing zijn beter dan overeengekomen in de contracten met de opdrachtgevers. Er is echter een groot verschil in plaatsingspercentages bij werkgevers/verzekeraars (89,9%) enerzijds en UWV (41%) en gemeenten (28,2%) anderzijds. Schraven onderkent dat dit moeilijker doelgroepen zijn, maar deze resultaten lijken hem toch voor verbetering vatbaar.

Naar aanleiding van de publicatie 'Drie jaar
reïntegratiemarkt' onderstreept de heer Schraven de wens van Borea dat medisch geïndiceerde reïntegratie-inspanningen mede gefinancierd worden door de zorgverzekeraars. Het is werkgevers een doorn in het oog dat de reguliere medische zorg onvoldoende aandacht heeft voor arbeidsrelevante aandoeningen. Werkgevers moeten daardoor noodgedwongen een beroep doen op andere aanbieders in de markt, die bijna geheel door werkgevers worden betaald. Werkgevers betalen daarmee dubbel, ze betalen immers ook mee aan de ziekenfondspremie AWBZ-premie en vrijwillige bijdrage aan particuliere ziektekostenverzekeringen.

Schraven onderschrijft het belang van een integrale benadering van preventie, verzuimbegeleiding en reïntegratie, binnenkort zal de SER hierover adviseren. VNO-NCW acht meer marktwerking wenselijk en meer mogelijkheden voor de werkgever om zijn arbo- en verzuimbeleid naar eigen inzicht in te richten.

Het bestuur van Borea stelt de Algemene Vergadering voor dat de brancheorganisatie met ingang van 1 januari 2004 lid wordt van VNO-NCW.

De volledige benchmarkrapportage, de uitgave 'Drie jaar private reïntegratie', de speech van de heer Schraven en de lijst met alle gecertificeerde bedrijven zijn te downloaden van de website, www.borea.nl.