Gemeente Eindhoven

Persbericht: 3 december 2003, no. 231

Bomruiming in Meerhoven probleemloos verlopen

In Meerhoven zijn dinsdag 2 december 2003 opnieuw twee vliegtuigbommen (blindgangers) uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. Beide bommen lagen op ongeveer 75 meter van de Zandhagedis. Uit veiligheidsoverwegingen zijn ruim 200 woningen ontruimd. De operatie is probleemloos verlopen.

Als eerste maakte de EOD een Amerikaanse duizendponder onschadelijk, door er handmatig de ontsteker uit te draaien. Deze klus was snel geklaard. De Engelse vijfhonderdponder was wat lastiger te ontmantelen. De techniek die als eerste werd toegepast had niet het gewenste effect, de tweede wel. Om 13.00 uur werd het sein veilig gegeven en konden de bewoners terugkeren naar hun huizen.

Om 15.00 uur is de Amerikaanse duizendponder in een speciale springput vernietigd.
Daartoe werd aan beide zijden van de bom een hoeveelheid kneedbare springstof aangebracht. Vervolgens werd de bom afgedekt met een laag zand van ongeveer zes meter, waarna hij op afstand tot ontploffing is gebracht. De Engelse vijfhonderdponder is een dag later vernietigd.

De geruimde bommen lagen ter hoogte van de voormalige Duitse startbaan, die door de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog meermalen is bestookt. Ongeveer tien procent van alle afgeworpen bommen ging niet af. De Explosieven Opruimingsdienst verwacht nog meer blindgangers in deze omgeving aan te treffen.

Fotobijschrift foto 01
De Amerikaanse duizendponder voor de plek waar hij op 4,5 meter diepte werd gevonden. De constructie met containers is bedoeld om de uitstrooi van bomscherven bij een eventuele onvoorziene ontploffing te beperken.

amerikaanse duizenponder

Fotobijschrift foto 02
De Engelse vijfhonderdponder ontmanteld. De zittende bomexpert houdt de ontsteker in zijn hand. Links in de verte de vindplaats van de Amerikaanse duizendponder.

engelse vijfhonderponder

Fotobijschrift foto 03
De Amerikaanse duizendponder (nog net zichtbaar) wordt toegedekt met een dikke laag zand. Via de draden op de voorgrond werd hij even later op afstand tot ontploffing gebracht.
amerikaanse duizenponder 2

© 2003 Gemeente Eindhoven