Gemeente Moerdijk


Gemeente sluit weg af voor bedrijfs-uitbreiding

De gemeente wil een lokale ondernemer helpen met een bedrijfsuitbreiding. De eigenaar van het pluimveebedrijf wil een scharrelkippenfarm beginnen om de toekomst van zijn bedrijf veilig te stellen. Om dat te realiseren moet een deel van de Eerste Kruisweg in Standdaarbuiten aan de openbaarheid worden onttrokken.

Om een scharrelkippenfarm te beginnen, moet de ondernemer aan de EU-richtlijnen voldoen. Een van die richtlijnen schrijft voor dat de ondernemer een aaneengesloten aantal vierkante meters tot zijn beschikking moet hebben. Het aantal vierkante meters is geen probleem. Er ligt alleen tussen het ene en het andere stuk een dijkweg.

De gemeente heeft vastgesteld dat er nauwelijks of geen auto´s over dit deel van de Eerste Kruisweg rijden. Het enkele voertuig dat gebruik maakt van de weg, moet bij de kippenboer zelf zijn. Daarom heeft het college vanmorgen besloten om het stuk weg aan de openbaarheid te onttrekken. De volgende stap is dat de ondernemer de weg koopt.

De weg ligt op de fietsroute van de ZLTO. Fietsers kunnen gewoon gebruik blijven maken van de weg, die voor auto´s met een paaltje wordt afgesloten. Het kan zijn dat de fietsers wat oponthoud ondervinden omdat ze moeten stoppen voor een enkele overstekende kip.