De Unie


Fortis ASR - Principeakkoord Sociaal Plan

3 december 2003 - In het nieuwe Sociaal Plan van Fortis ASR zijn de faciliteiten bij standplaatswijzigingen aanzienlijk uitgebreid. Voor boventallige medewerkers zijn de maatregelen gewijzigd, waardoor gedwongen werkloosheid niet aan de orde is. De Unie is tevreden met deze afspraken waarmee de personele gevolgen van reorganisaties tot en met 2006 worden opgevangen.

Op 1 januari 2004 loopt het bestaande Sociaal Plan Fortis Nederland af. Fortis ASR heeft ervoor gekozen het nieuwe Sociaal Plan niet samen met Fortis Bank af te sluiten. Er zal echter wel gebruik gemaakt worden van de interne arbeidsmarkt van Fortis Bank.

Boventalligheid
De bemiddeling naar ander werk voor boventalligen is in het nieuwe Sociaal Plan aanzienlijk gewijzigd. Het huidige Sociaal Plan gaat slechts uit van een interne herplaatsing. De slechte interne arbeidsmarkt noodzaakt echter tot bemiddeling naar de externe arbeidsmarkt. In het nieuwe Sociaal Plan wordt invulling gegeven aan het voorkomen van gedwongen ontslagen. Na een bemiddelingsperiode van 6 maanden kiest de werknemer tussen:

* Het in dienst treden bij een detacheringsbureau, eerst voor bepaalde tijd, vervolgens voor onbepaalde tijd.
* Beëindiging van het dienstverband onder toekenning van een vergoeding.

Standplaatswijziging
Ten opzichte van het bestaande Sociaal Plan worden de maatregelen bij standplaatswijziging aanzienlijk uitgebreid:

* De duur van de reistijdcompensatie wordt uitgebreid van 12 maanden 100% naar 36 maanden, waarvan de eerste 24 maanden 100%, de volgende 12 maanden 50%.

* Als het werk wordt verplaatst waardoor de reisduur enkele reis meer wordt dan anderhalf uur, dan kan de medewerker ervoor kiezen boventallig te worden verklaard. De medewerker komt dan in voor alle maatregelen die voor een boventallige gelden.

Bijgevoegd zijn de hoofdlijnen van het resultaat zoals Fortis ASR dat heeft verwoord. Over enkele dagen zullen wij de tekst van het Sociaal Plan op onze website www.unie.nl/fortis zetten.

Wat vindt De Unie ervan?
Wij vinden het een goed Sociaal Plan, omdat:

* Het de werknemer diverse keuzemogelijkheden biedt.
* De kwaliteit van de maatregelen marktconform is.
* De maatregelen passend zijn bij de huidige interne en externe arbeidsmarkt.

* Boventallige werknemers niet werkloos hoeven te worden.

U beslist !
Leden beslissen of De Unie instemt met het Sociaal Plan. U kunt uw stem (voor/tegen) voor
18 december 2003 kenbaar maken door een e-mail te zenden aan fortis@unie.nl (onderwerp: Fortis ASR stembiljet) of door bijgevoegd stembiljet te retourneren.

Gerwin van der Lei
Bestuurder


* Hoofdlijnen Principeakkoord Sociaal Plan (pdf)
* Stembiljet Fortis ASR (pdf)

woensdag, 3 december 2003