Wageningen Universiteit

http://www.wau.nl/pers/03/088wur.html

Persbericht Wageningen UR: nr 088, 3 december 2003

Tien nieuwsbulletins over onderzoek biologische landbouw

Ministerie van LNV positief over initiatief IBL

Met tien Biologische Onderzoek Berichten speelt het Innovatiecentrum Biologische Landbouw van Wageningen Universiteit en Researchcentrum in op de behoefte aan informatie over het onderzoek op het terrein van biologische landbouw en voeding. Het ministerie van LNV, dat onlangs de eerste bundel in ontvangst nam, reageert positief: 'Wij willen graag dat onderzoekers regelmatig laten zien wat ze doen, ook al is het een tussentijds resultaat.'

De zogenaamde BOBs, toegankelijk en aantrekkelijk gepresenteerd, geven een impressie van het lopend onderzoek. Inmiddels zijn er tien BOBs over de volgende onderzoeksthema's verschenen: uitgangsmateriaal (1), veehouderij (2), open (3) en beschermde teelten (4), onkruidbeheersing (5), samenwerking onderzoek (6), professionaliseren keten (7), markt en ondernemerschap (8), veredeling (9) en intersectorale samenwerking (10). Het gaat om onderzoeksprogramma's, gefinancierd door het ministerie van LNV, die passen in de doelstelling van de overheid om in 2010 een biologisch landbouwareaal te hebben van tien procent.

In de BOB veehouderij is er aandacht voor de problematiek van de relatief hogere biggensterfte in de biologische varkenshouderij en hoe dat met voldoende ruimte voor zeugen in de stal kan worden voorkomen. Hoe je met succes een nieuw biologisch appelras in de markt kunt introduceren valt te lezen in de BOB open teelten. Rechtstreeks contact met de groentezaak, een goede strategie van pluktijdstip, manier van bewaren en afzetten zijn daarvoor ingrediënten.

In elke BOB is er - naast achtergrond en resultaten van het onderzoek - aandacht voor de wisselwerking tussen onderzoekers en het bedrijfsleven. In veel gevallen is de biologische sector van begin tot eind nauw betrokken bij het onderzoek en dat resulteert in bruikbare kennis.

De BOBs zijn gericht op een brede groep van geïnteresseerden uit de wereld van advies, beleid, politiek, overheden, financiering, onderzoek, onderwijs en biologische sector.

In 2004 gaat het IBL nog meer BOBs uitbrengen. Dat past bij haar taak om de ontwikkeling en integratie van kennis over biologische landbouw en voeding te coördineren, te stimuleren en te initiëren.