De Unie


Beveiliging - Concept CAO wijzigingsvoorstellen

3 december 2003 - De looptijd van de huidige VPB CAO (2002 -2004) nadert zijn eindtermijn op 31 maart 2004. De Unie heeft een aantal wijzigingsvoorstellen in concept opgesteld. Wij hebben hiervoor uw input nodig

Voorbereiding voor de komende onderhandelingen
Wij zijn nu al volop met de voorbereidingen voor de komende CAO onderhandelingen bezig samen met onze kaderleden. De voorbereidingscommissie CAO VPB van de Unie komt op 18 december aanstaande voor de eerste keer bij elkaar om samen met ons de wijzigingsvoorstellen te inventariseren en uiteindelijk tot een concept CAO voorstel te komen.

Vervolgens wordt dit voorgelegd aan het LBGB (Landelijk Bedrijfsgroepbestuur). Na instemming van het LBGB zullen wij u de definitieve voorstellen toesturen. Daarna gaan wij voor u vanaf januari 2004 onderhandelen met de werkgevers om uw wensen te realiseren.

Hiervoor hebben wij uiteraard uw inbreng nodig. Daarom sturen wij u alvast een aantal wijzigingsvoorstellen in concept, met het verzoek om hierop te reageren. Wij vragen u of u zich hierin kunt vinden en willen ook graag uw mening weten.

Overigens zult u in onze concept voorstellen geen loonsverhoging tegenkomen. Op dit moment zijn wij met een kwaliteitsomslag bezig in de sector en onze voorstellen hebben in eerste instantie betrekking op deze onderwerpen. Op het moment wanneer ons duidelijk wordt wat voor reële loonruimte dat allemaal in beslag gaat nemen, zullen wij u op tijd laten weten welke consequenties dat verder op het financiële vlak heeft.

CAO concept wijzigingsvoorstellen De Unie

1. Wij wensen een nieuwe CAO af te spreken voor de duur van een jaar.
2. Wij wensen dat de reistijden en kostenvergoeding vanaf 0 KM wordt vergoed op basis van totale gereden kilometers. Er moet een vaste vergoeding van 0,30 euro betaald worden per gereden km, voor woon werk en werk naar werk, met indexatie.

3. Bij object wisseling moeten alle werknemers die op dat object werkzaam zijn overgenomen worden door nieuwe werkgever met alle opgebouwde rechten o.a. arbeidsverleden, salaris - en periodieken.
4. De uitkomst en het advies naar aanleiding van het onderzoek over overwerk in de sector moeten gebruikt worden om het overwerk in de sector te verlagen. (Onderzoekers geven aan dat de hoeveelheid overwerk in 2002 waarschijnlijk hoger ligt dan het landelijke gemiddelde). Korte samenvatting van de uitkomst van het onderzoek is binnenkort op onze website zien.

5. In de loop van afgelopen jaren zijn er heel wat nieuwe functies in de beveiligingssector ontstaan die niet in de huidige CAO voorkomen waardoor geen rechtvaardige functie indeling op dit moment kan plaatsvinden. Daarom willen wij graag het functiegebouw moderniseren en opnieuw waarderen.

6. Wij willen graag een arbo-convenant in de sector afsluiten ter voorkoming, bestrijding en vermindering van het hoge ziekteverzuim in de sector. Tevens moet het ontwikkelen en toepassen van een actief reintegratiebeleid een onderdeel uitmaken van dit convenant.

7. Werken op een ADV dag moet op dezelfde wijze betaald worden als werken op een roostervrije dag.

8. Wij willen graag de toepassing van de ADV dagen continueren.
9. Reiskosten en tijdenvergoeding voor een gebroken dienst moet per dienstdeel betaald worden.

10. Wij stellen voor ook medewerkers van de receptie services in de sector onder de werkingssfeer van de VPB CAO te laten vallen gezien hun (deels) beveiligings werkzaamheden.

Uw stem telt!
Wij willen graag uw reactie uiterlijk op 15 december 2003 schriftelijk ontvangen hebben in verband met bovengenoemde bijeenkomst van de CAO commissie. Vanaf 4 december kunt online uw reactie geven op de wijzigingsvoorstellen. U kunt ook het reactieformulier downloaden en opsturen.


* Reactieformulier CAO wijzigingsvoorstellen (pdf)

woensdag, 3 december 2003