Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS03-266

Den Haag, 3 december 2003

FIOD-ECD neemt 50.000 illegale pillen in beslag

De FIOD-ECD heeft maandag bij doorzoekingen in 9 panden in totaal 50.000 grotendeels merkvervalste erectiepillen in beslaggenomen en 52.000 euro in contanten. Bij de actie, die in samenwerking was met de Inspectie voor de Gezondheidszorg, werden 8 personen aangehouden die verdacht worden van distributie van erectiebevorderende middelen. Distribueren van deze middelen zonder vergunning betekent in Nederland een overtreding op de Wet op Geneesmiddelenvoorziening. Met de aanhouding van deze personen denkt de FIOD-ECD een groot distributienetwerk van deze middelen in Nederland te hebben opgerold. De organisatie adverteerde via internet en dagbladen en de distributie verliep via postzendingen en aflevering op locatie.

De verzameling in beslaggenomen pillen bestaat grotendeels uit merkvervalste erectiepillen en erectiebevorderende middelen die niet geregistreerd zijn in Nederland. De erectiepillen zijn in Nederland alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Vanwege mogelijke schadelijke gevolgen voor de gezondheid is het belangrijk dat een arts de middelen voorschrijft en uitsluitend aangewezen instanties als apotheken de pillen verstrekken. Verder zijn er circa 1000 zogenaamde 'damesviagra'-pillen in beslaggenomen. De tabletten lijken op de erectiepil en hebben een roze kleur. In dergelijke tabletten werden bij eerdere onderzoeken sporen van amfetamine aangetroffen. Nader onderzoek moet nog uitwijzen wat de precieze samenstelling is van de in beslaggenomen middelen.

De FIOD-ECD en de Inspectie voor de Gezondheidszorg hebben de zaak in onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket.