Novem



Openingsdatum: 08-11-2003 Sluitingsdatum: 05-10-2004 Subsidieprogramma Ruimtelijke Ordening en Vervoer (RO&V)

De tweede ronde van het Subsidieprogramma RO&V staat op dit moment open. Aanvragen kunnen worden ingediend tot 15 oktober 2004. In deze ronde komt naast de ontwerpmethoden VPL en Largas ook de VervoersPrestatie Regionaal (VPR) in aanmerking voor subsidie. Dit betekent dat ook provincies en kaderwetgebieden een aanvraag kunnen indienen. Daarnaast is nu ook de toepassing van VPL op bedrijventerreinen subsidiabel. Het Subsidieprogramma RO&V valt onder de Subsidieregeling CO2-reductie verkeer en vervoer. In deze regeling worden de algemene voorwaarden voor subsidie aangegeven. In het Subsidieprogramma RO&V kunt u de specifieke voorwaarden voor dit programma terugvinden.

De belangrijkste beoordelingscriteria van het Subsidieprogramma RO&V zijn:

* Aanvragen kunnen worden ingediend door gemeenten, provincies en kaderwetgebieden;

* Toepassing van de instrumenten `VervoersPrestatie op Locatie', `Langzaam Rijden Gaat Sneller', `VervoersPrestatie Regionaal' of een vergelijkbare methodiek;

* Het ambitieniveau voor de CO2-reductie bedraagt minimaal 5% en wordt berekend in tonnen;

* Woonlocaties hebben een omvang van minimaal 500 woningen;
* Werklocaties hebben een omvang van minimaal 1000 werkenden;
* Voor Largas studies: minimaal 2 kruispunten met VRI's worden ingericht volgens de Largas methodiek;

* Naast de referentievariant worden minimaal 3 planvarianten ontwikkeld en doorgerekend op CO2-reductie (zowel in % als in tonnen);

* De afdelingen Verkeer en Stedenbouw/RO werken intensief samen;
* Het project duurt maximaal twee jaar. De subsidie bedraagt ten hoogste 50% van de projectkosten, tot een maximum van EUR 24.950 per project.

* Subsidieaanvragen worden behandeld en toegekend op volgorde van binnenkomst.

Activiteiten die in aanmerking komen voor subsidie zijn:
* De extra tijdsbesteding van ambtenaren en bestuurders die nodig is om het plan- of ontwerpproces volgens de gekozen aanpak goed te doorlopen, dit ten opzichte van een regulier planproces;
* Advieswerkzaamheden ten behoeve van de studie door externe deskundigen op verkeerskundig, infrastructureel, stedenbouwkundig of RO-terrein;

* Werkzaamheden die nodig zijn om een verkeersmodel aan te passen of te bouwen, voor zover dit model nodig is om de effecten van de ontwerpvarianten aan te tonen.

Aanvragen kunnen worden ingediend met het aanvraagformulier. Leest u voor u de aanvraag indient de tekst van het subsidieprogramma goed door. Onze programma adviseurs helpen u graag bij uw aanvraag. U kunt ons bereiken via ROenV@novem.nl en via het telefoonnummer 030 239 34 99.

De volgende formulieren worden gebruikt voor projectuitvoerders van de eerste ronde van het programma RO&V:

1. Elke 6 maanden dient u een tussenrapportage aan te leveren. U kunt hiervoor de aandachtspunten bij het opstellen van rapportages gebruiken.

2. Voorschotformulier. Gebruik dit formulier voor het aanvragen van een voorschot op de u toegekende subsidie. U dient tegelijkertijd een tussenrapportage in te dienen (zie aandachtspunten rapportages). U kunt een voorschot tot 80% van het subsidiebedrag aanvragen. Uitsluitend reeds gemaakte kosten kunnen als voorschot worden ingediend.

3. Documentatie inputformulier. Dit document dient u ingevuld bij rapporten te voegen. Wij gebruiken dit voor ons
documentatiecentrum.

4. Factsheet monitoring. Dit document dient u ingevuld bij uw evaluatieverslag (zie hiervoor de aandachtspunten) te voegen.
5. Vaststellingsformulier. Gebruik dit formulier voor de eindafrekening en definitieve vaststelling van de subsidie van uw project. U dient tegelijkertijd een evaluatieverslag in te dienen (zie aandachtspunten rapportages). Daarnaast dient u een ingevuld factsheet monitoring en documentatie inputformulier mee te sturen.

Wijzigingen in de projecten met betrekking tot looptijd, uitvoerders en inhoud kunnen in overleg met de contactpersoon van Novem worden goedgekeurd. Meer informatie Wilt u meer informatie over het Subsidieprogramma RO&V, neemt u dan contact op met het secretariaat van RO&V, telefoon 030 - 23 93 499 of mail naar ROenV@novem.nl