Provincie Limburg

Patentfonds stimulans voor Life Sciences (272)

Gedeputeerde Staten zijn bereid onder voorwaarden 600.000,- voor twee jaar beschikbaar te stellen voor een patentfonds. Het instellen van een patentfonds moet leiden tot een sterke toename van het aantal patentaanvragen op het gebied van de Life Sciences in de regio Limburg. Van een dergelijk fonds kan een belangrijke stimulans uitgaan voor de toename van Life Sciences starters en bedrijvigheid. Het valt te prijzen dat naast de Provincie ook de Universiteit Maastricht-tUL, het academisch ziekenhuis Maastricht en het Ministerie van EZ aangegeven hebben te zullen participeren. Het LIOF is initiatiefnemer van het patentfonds.

Het ontstaan van nieuwe bedrijvigheid in Life Sciences is in hoge mate afhankelijk van nieuwe kennis en een gedegen bescherming van die kennis in de vorm van patenten. Het huidige aantal patenten dat wordt aangevraagd is nog gering. Reden voor het LIOF om een patentfonds te ontwikkelen, in nauwe samenspraak met de Provincie, UM-tUL, azM, en het ministerie van EZ. Het fonds zoekt naar aansluiting bij de octrooikennis van DSM.
Het patentfonds wordt in eerste instantie gesteund door de provincie voor een periode van twee jaar. In die tijd moeten 15 tot 20 patentaanvragen zijn begeleid en een aantal vermarktingen zijn voorbereid. Na twee jaar wordt bezien of het patentfonds kan worden gecontinueerd met eventuele vervolgsteun van de provincie. Bij voortzetting ervan is het de bedoeling dat het fonds na een periode van vijf tot zes jaar selfsupporting wordt uit opbrengsten van licenties-royalties en deelnemingen.

Verantwoordelijk gedeputeerde Martin Eurlings (thema ´Ondernemend Limburg´) verwacht met de principiële toezegging van GS een duidelijk signaal af te geven naar de andere partners. Een patentfonds past volledig in ons streven om de regio te profileren als technologische topregio. Wil je de zo gewenste nieuwe kennis voor de regio behouden, dan zijn voorzieningen als een patentfonds meer dan belangrijk. 3-12-2003 10:20