D66

Rijk draagt bij aan nieuwbouw Stedelijk Museum

Cultuur

Boris Dittrich


02-12-2003 - De overheid zal vijf miljoen euro bijdragen aan de bouw van de nieuwe vleugel van het Stedelijk Museum. Een voorstel van D66er Boris Dittrich hiertoe werd vandaag aangenomen in de Tweede Kamer. De beslissing is een trendbreuk. Hoewel een groot deel van de collectie al ruim vijftien jaar in de kelder van het Stedelijk staat, heeft de overheid nooit eerder aan de nieuwbouw van het museum willen bijdragen.

Het Stedelijk is een museum van internationale naam en faam, een belangrijke toeristische trekpleister voor Amsterdam, zegt Boris Dittrich. Het is slecht te verkroppen dat een groot deel van de collectie zon lange tijd niet voor het publiek toegankelijk is.

Het museum en de gemeente proberen al lange tijd voldoende financiers aan te trekken om de nieuwbouw op het Amsterdamse museumplein te realiseren. De verwachting is, dat het eenvoudiger zal zijn om private financiers te vinden nu ook het Rijk bijdraagt.

Dittrich vindt het niet vreemd om over de financiering van kunst en cultuur te praten op een moment dat veel mensen in Nederland zich zorgen maken over aangekondigde bezuinigen. In de eerste plaats is het geld afkomstig van de cultuurbegroting zelf. Belangrijker is nog, dat dit kabinet wil investeren in de structurele versterking van Nederland. Versterking van het culturele klimaat is essentieel, omdat het van invloed is op de komst van toeristen en creatieve en hoogopgeleiden kenniswerkers. Beide zijn hard nog voor onze kenniseconomie. Deze investering heeft een uitzonderlijk rendement, omdat het kunstwerken die al in het bezit zijn van het Stedelijk toegankelijk maakt voor een groot publiek.