Gemeente Geldrop


Publicatie Geldrop Actueel, 3 december 2003

GENOMINEERDEN DUURZAAMHEIDSPRIJS, EEN KENNISMAKING

Het alarmsysteem in een van de twaalf aangepaste woningen Op 20 november jl. werd de Duurzaamheidsprijs uitgereikt, waarmee de gemeente haar waardering uitsprak voor de bijzondere inzet van personen, organisaties of ondernemingen op het gebied van duurzaamheid. Deze en de volgende week zal op deze pagina aandacht worden besteed aan de genomineerde particulieren/verenigingen en bedrijven, die net niet in de prijzen zijn gevallen. Deze week is de beurt aan de Vereniging van Huis- en grondeigenaren 'Het Eversveld' en de firma MEKU PINO.

PROJECT ZORGALARMERING EVERSVELD
Eén van de genomineerde projecten in de categorie particulieren/verengingen was het project van de Commissie Veiligheid en Zorg van de Vereniging Grond- en Huiseigenaren 'Het Eversveld'. Aangezien bleek dat in deze wijk veel senioren in hun eigen huis wilden blijven wonen, is deze commissie in 1997 actief aan de slag gegaan om de mogelijkheden hiervoor te onderzoeken. In het kader van het project 'Zorgalarmering Eversveld' is vervolgens een eerste proefwoning ingericht die het mogelijk maakt dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven.

Elke woning heeft onder meer een alarmknop, waarmee in nood de Zorgcentrale kan worden opgeroepen. Daarnaast zijn er bewegingssensoren aangebracht; als er lange tijd geen beweging heeft plaatsgevonden in een bepaalde ruimte (bijvoorbeeld in de douche), wordt dit door de sensoren geregistreerd.
Nieuw tenslotte is een elektromechanisch voordeurslot, dat op afstand geopend kan worden door de alarmcentrale als hulp voor de deur staat. De maatregelen die kunnen worden uitgevoerd zijn betaalbaar, en er is niet veel hak- en breekwerk voor nodig. Inmiddels is het systeem uitgevoerd in 12 huizen.

De heer Verhoeven in zijn bedrijf HERGEBRUIK
De firma MEKU PINO was genomineerd in de categorie Bedrijven. Het is duidelijk waarom dit familiebedrijf deze nominatie verdiende: de basis van het bedrijf is namelijk het hergebruik van meubels. Door oude meubels te ontlakken, te schuren en opnieuw te spuiten, kunnen deze weer 25 jaar meegaan. Er wordt verder op een professionele manier omgegaan met de gebruikte verfstoffen, zodat er geen resten in het milieu terecht kunnen komen. Naast bedrijven en organisaties kunnen ook particulieren terecht bij MEKU PINO voor renovatie van hun meubilair.

MEKU PINO heeft het in deze economisch minder gunstige tijd extra druk: waarom zou je nieuw meubilair kopen als de oude meubels nog goed zijn en alleen een nieuwe laag verf nodig hebben? Duurzaamheid ten top dus!