PETROCHEM

Debat over bestaansrecht van chemie in Benelux

Industrie en politiek in debat over bestaansrecht van chemie in Benelux

Tijdens Chemvision in Antwerpen op 3 december gaan verschillende hooggeplaatste bestuurders uit de politiek en de industrie met elkaar het debat aan over de toekomst van de chemie in België en Nederland.

Topman van BASF Antwerpen, John Dejaeger geeft alvast een voorzetje: 'Naar mijn idee is de politiek en zeker de groene beweging te conservatief. Er wordt te weinig nagedacht over constructieve oplossingen voor de toekomst. Het vastklampen aan wat is, remt elke innovatie', zo stelde hij onlangs in het vakblad Petrochem. Dejaeger is verder van mening dat de havens van Antwerpen en Rotterdam veel meer moeten samenwerken: 'De havens hebben hun eigen sterke punten, ze kunnen elkaar goed aanvullen. Waarom gaan ze niet samen afspraken maken over de versterking van de hele industriële delta? Strategische samenwerking levert veel mogelijkheden op.'
In reactie op deze uitspraak wijst directeur van het Antwerpse havenbedrijf Eddy Bruyninckx erop dat havenbedrijven de Europese concurrentieregelgeving in acht moeten nemen. 'Stel je voor dat BASF, Dow en bijvoorbeeld Shell prijsafspraken gaan maken, dan krijgen zij de Europese Unie op hun dak. Zowel Stolt Nielsen als Odfjell zijn momenteel het onderwerp van een Amerikaans en Europees onderzoek naar kartelvorming en marktverdeling. De bedrijven moeten begrijpen dat ze van ons niet mogen verwachten dat wij wel afspraken maken over de verdeling van nieuwe investeringen. Ook wij mogen de markt niet verdelen.'
Naast Bruyninckx en Dejaeger zullen ondermeer ook minister Dirk van Mechelen, voorzitter Antoon Dieusaert van Fedichem en president Shell Chemie Nederland Roelf Venhuizen hun visie geven op het investeringsklimaat en samenwerking in de industriële delta.

Chemvision is een platform voor scherpe en vernieuwende inzichten. Politici, industriëlen, onderzoekers en journalisten benaderen het thema vanuit verschillende invalshoeken. Bij de debatten zullen oplossingen voor de toekomst centraal staan. Het thema van Chemvision 2003 is 'Samen Verder'. De Vlaamse industrie staat momenteel voor verschillende kruispunten voor de toekomst. Zo hebben Vlaamse topindustriëlen de politiek en samenleving onlangs opgeroepen tot meer onderling begrip en samenwerking. Er zijn voldoende aanknopingspunten voor verbetering van de synergie, bijvoorbeeld in de logistiek tussen chemische bedrijven in België en Nederland. Meer gezamenlijke investeringen in verbindende pijpleidingen tussen chemiebedrijven kunnen het industriële klimaat in de grensdelta aanmerkelijk verbeteren. Opdrachtnemers en opdrachtgevers zijn tevens op zoek naar meer samenwerking. Denk aan de planning van onderhoud en arbeid. De producerende en toeleverende industrie staan voor problemen als krapte op de arbeidsmarkt en de kwetsbaarheid van industriële ketens. Problemen die alleen gezamenlijk kunnen worden aangepakt. Dat geldt ook voor de planning van schaarse ruimte en infrastructuur in de Delta.

CHEMVISION 2003
DATUM: Woensdag 3 december 2003
LOCATIE: Stuurboord
Hangar 26/27, Rijnkaai 96
2000 ANTWERPEN