EVD


Inzending op de Online Educa Berlijn, 3 t/m 5 december 2003
---

Voor het Nederlandse hoger onderwijs en het bedrijfsleven is het een goede zaak aan Europa te laten zien waar ze mee bezig zijn, waar ze goed in zijn, wat ze te bieden hebben en dat ze samen willen werken. De Online Educa (OEB) conferentie is daarvoor een goede gelegenheid. De conferentie wordt gehouden van 3 tot en met 5 december in Berlijn, Duitsland. De EVD organiseert in samenwerking met de stichting SURF en de Nederlandse ambassade in Berlijn een inzending op de Online Educa. Voor de inzending is een aantal activiteiten gepland. Deelnemende instellingen wordt een plaats op de e-learning market en een profileringstraject aangeboden om hun kwaliteiten en producten zo helder en effectief mogelijk te verkopen en effectief te netwerken.

Graag nodigen wij u uit om aan deze inzending deel te nemen. U kunt zich direct online aanmelden. Sluitingsdatum is 15 oktober 2003.

Kosten
De prijs voor deelname aan de driedaagse "Dutch E-learning market" bedraagt 1000 euro. Deze prijs is inclusief de stand, het profileringstraject en de voorlichtingsbijeenkomst. Bovendien hebben deelnemers aan de Dutch E-learning market vrij toegang tot de pre-conference workshops. De conference fee is niet bij de prijs voor deelname aan de Dutch E-learning market inbegrepen, maar inschrijving is wel mogelijk tegen een gereduceerd tarief (500 euro per persoon).

Ondersteuning bij profilering
Per deelnemende instelling wordt door de EVD en SURF een profileringsprofiel opgesteld. In dit profiel staat onder andere beschreven het type product en/of het thema waarmee uw instelling zich wil profileren, de opties voor samenwerking of matching met Europese partners en de mogelijkheden tot het opbouwen van netwerken. De instellingen zullen deze profielen op 26 september presenteren tijdens een voorlichtingsbijeenkomst bij de EVD in Den Haag. Ook ontwikkelen de EVD en SURF een folder met daarin korte profielen van de deelnemende instellingen en bedrijven, alsmede tijdstippen en locatie waarop demonstraties door deze instellingen plaatsvinden.

Doel
Tijdens de Online Educa is het streven de ICT-kennis te profileren (d.m.v. producten en/of thema's) door Nederlandse bedrijven en hoger onderwijsinstellingen en zorg te dragen voor de uitwisseling van deze kennis met andere (Duitse/Europese) partners.

Activiteiten
Om bovenstaande te bereiken, is een aantal activiteiten gepland
* Dutch E-learning market
Op 3, 4 en 5 december wordt de Nederlandse informatiemarkt "Dutch E-learning market" georganiseerd. Op deze markt kunnen Nederlandse bedrijven en hoger onderwijsinstellingen hun producten promoten. Bedoeling is om zoveel mogelijk samenwerkingsprojecten tussen het Nederlandse hoger onderwijs en bedrijfsleven aan Europa te laten zien. Naast de producten kan ook een meer thematische lijn op deze markt gepromoot en gepresenteerd worden. De mogelijkheid bestaat tot het geven van demonstraties. Natuurlijk zal er ruimschoots plaats zijn voor afzonderlijke hoger onderwijsinstellingen en bedrijven om hun producten en/of thema's te promoten. De opening van de Dutch E-learning market wordt verzorgd (o.a. met een borrel) door de Nederlandse ambassade in Berlijn. Indien mogelijk, zal de ambassadeur de opening verrichten.
* Pre-conference workshop I
Deze besloten workshop, gehouden op 3 december, is bedoeld voor de Nederlandse deelnemers aan de informatiemarkt en aan de conferentie. Het volgende zal besproken worden:
+ Wat is de OEB en wat kunnen de Nederlandse deelnemers uit deze conferentie halen? Gepresenteerd door Sally Reynolds.
+ Presentaties over Europese netwerken, met name het 5de en 6de Kaderprogramma van de EU. Hierin aandacht voor de mogelijkheden tot samenwerking binnen deze kaderprogramma's, met de nadruk op het indienen van voorstellen voor het 6de Kaderprogramma.

* Pre-conference workshop II
Deze workshop is gericht op deelnemers aan Online Educa Berlijn en wordt op 3 december gehouden. Van drie innovatieve thema's worden de Nederlandse ontwikkelingen en producten (LCMS, Digitaal Portfolio en SURFnet Videoportal) gepresenteerd.
* Special-interest groups lunch-time specials Door de OEB worden zogenaamde "special-interest groups lunch-time specials" georganiseerd. Deelnemers die belangstelling hebben voor een bepaald product en of thema worden tijdens de conferentie met elkaar in contact gebracht. Hiervoor inventariseren de EVD en SURF voorafgaand aan de conferentie, de wensen van de geïnteresseerde Nederlandse deelnemers.

Sessies
Door middel van twee sessies worden reeds in gang gezette internationale samenwerkingsverbanden verder uitgebouwd:
* een sessie waarin nationale organisaties (zoals SURF en JISC) zich kunnen presenteren aan elkaar en groter publiek
* een sessie waar de meer thematische en membership organisaties (zoals ALT en EDEN) zich kunnen presenteren aan elkaar en groter publiek.

Rapportage
Na afloop van de conferentie zal een uitgebreide rapportage verschijnen die ingaat op de trends en ontwikkelingen die op OEB zijn gesignaleerd. De publicatie zal ook een evaluatie bevatten van de resultaten van de Dutch E-learning market. Bijzondere aandacht gaat uit naar de ervaringen van de deelnemende instellingen vóór, tijdens en na de Online Educa Berlijn-conferentie.

Meer informatie
Voor nadere informatie over de inzending kunt u contact opnemen met:
* Peter Lips
Telefoon: (070) 778 83 03
E-mail: matchmaking@info.evd.nl

* Uitvoerder voor SURF:
Cheps
Petra Boezerooy
Telefoon: (053) 489 48 18
E-mail: p.boezerooy@cheps.utwente.nl

Wilt u meer informatie over Duitsland dan kunt u de landenpagina en online publicatie raadplegen of u kunt contact opnemen met de regio-informatiemanager voor Duitsland:

* Selma Blank
Telefoon: (070) 778 89 35
E-mail: duitsland@info.evd.nl

Duitsland