De Hoop Scheffer positief over OVSE-top

MAASTRICHT, 20031202 -- Minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer heeft vandaag aangegeven positief te zijn over het verloop van de topconferentie van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa), die gisteren en vandaag in Maastricht werd gehouden in aanwezigheid van delegaties van 55 OVSE-lidstaten. De Hoop Scheffer trad op als voorzitter van de OVSE.


Veel aandacht ging uit naar de politieke situatie in Georgië. Vorige week trad de Georgische president Shevardnadze af onder druk van de bevolking. Volgens demonstranten was er met de uitslag van de parlementsverkiezingen van begin november van dit jaar gefraudeerd en zij achtten het regime van Shevardnadze hiervoor verantwoordelijk.

De Hoop Scheffer slaagde erin om met de 55 OVSE-landen te komen tot overeenstemming over de nieuwe verkiezingen in Georgië. Een bedrag van 5 miljoen euro zou hiervoor uitgetrokken worden. Wel zijn een aantal gemeenschappelijke verklaringen van de OVSE over Georgië en Moldavië door Rusland gedwarsboomd. Volgens de traditie las De Hoop Scheffer aan het eind van de conferentie een tekst voor, die geldt als een eensluidende verklaring van de OVSE-landen. Hij had daarbij willen melden dat het Russische leger zich volgens de internationale afspraken zou terugtrekken uit Georgië en Moldavië. Maar vertegenwoordigers van de Russische regering in Moskou weigerden om hiermee akkoord te gaan.

De Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, zei deze beslissing vanuit de Russische regering te betreuren. Powell arriveerde vanochtend vroeg en verbleef ongeveer drie uur als gast op de OVSE-top.

De Hoop Scheffer maakte bewust de keuze om de mislukte voorstellen over Georgië en Moldavië niet "te laten verwateren in onduidelijke verklaringen." In het rapport over de OVSE-top zal dan ook duidelijk worden gemaakt dat Rusland als enige van de 55 lidstaten de verklaringen heeft gefrustreerd.

Het voorzitterschap van de OVSE-top in Maastricht was het laatste optreden van De Hoop Scheffer als minister van Buitenlandse Zaken. Morgen zal hij bij koningin Beatrix zijn ontslag indienen en met ingang van januari 2004 volgt hij Lord Robertson op als secretaris-generaal van de NAVO. Ben Bot treedt morgen namens het CDA aan als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken.



Monica