Gemeente Ameland


Nieuwsberichten

02/12/2003
Overlegorgaan Waddeneilanden (OOW)

Afgelopen zaterdag 29 november 2003 zijn alle gemeenteraden van de vijf waddeneilanden in Leeuwarden bijeengekomen. Er is gesproken over samenwerken. De eilanden willen graag samenwerken om de kwetsbaarheid van een kleine gemeente te verkleinen en de kwaliteit van de dienstverlening naar de burgers te vergoten.
De gemeente Ameland was vertegenwoordigd door 6 gemeenteraadsleden, griffier Jacqueline Metz, secretaris Bjørn van den Brink, wethouder Tineke Hemminga, wethouder Piet IJnsen en burgemeester Paul Verhoeven. De bijeenkomst bestond uit een presentatie door burgemeester Paul Verhoeven (voorzitter OOW) en een discussie.
In de presentatie is de geschiedenis van het OOW weergeven. De eilanden zijn namelijk al langere tijd op zoek naar een manier van samenwerken en het OOW is een bekend begrip.
In de discussie is gesproken over het opzetten van een gemeenschappelijke regeling in 2004 zodat alle afspraken officieel worden vastgelegd. Daarnaast is gesproken over samenwerken op het gebied van centrale inkoop en over hoe en op welk gebied er verder samengewerkt kan worden. De gemeente Ameland heeft als uitgangspunt aangegeven dat Ameland een zelfstandige gemeente wil blijven. Uitgangspunt van de andere eilanden is ook dat het gemeentehuis op het eiland blijft, maar dat de specialistische taken zoals bijvoorbeeld onderwijs gezamenlijk worden gedaan.
De discussie rond de samenwerking gaat daarom voornamelijk om twee zaken: Kies je voor het verdelen van de taken over de eilanden, dit betekent dat elk eiland op bepaalde gebieden gespecialiseerd is en dat de andere eilanden daar gebruik van maken. Of kies je voor een kantoor aan de wal, waar de specialisten zitten.

---

© 2002 Gemeente Ameland