Politie Rotterdam Rijnmond


* zondag
Uitgave dinsdag 2 december 2003

* HENNEPKWEKERIJ ONTMANTELD
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district De Noordhoek stelde maandagmiddag op grond van de Opiumwet een onderzoek in een woning aan de Bergweg. Op de zolderetage van het pand werd een hennepkwekerij aangetroffen, waarbij 193 planten en de voor de groei benodigde apparatuur in beslag werden genomen. Hoewel de stroom niet illegaal werd afgetapt sloot personeel van Eneco de stroomvoorziening af, omdat het zegel was verbroken. De 41-jarige bewoner kreeg, naast een proces-verbaal van de politie, tevens een geldboete van 900 euro voor het verbroken zegel opgelegd.
* MAN IN WONING OVERVALLEN
ROTTERDAM - Maandagavond rond half acht drongen twee mannen de woning van een 46-jarige Rotterdammer op de Nieuwe Binnenweg binnen. De bewoner vluchtte naar het balkon van zijn woning en riep daar om hulp, maar de beide overvallers trokken hem zijn woning in, waarbij hij met een koevoet in zijn gezicht werd geslagen.
Nadat de overvallers een bedrag van zo'n 1000 euro en een gouden ring van de bewoner hadden gepakt, verlieten zij de woning, waarbij de bewoner opnieuw werd mishandeld. Het slachtoffer werd als gevolg van verwondingen in zijn gezicht en rug door GGD-personeel naar het Schielandziekenhuis in Schiedam vervoerd.
* MET INJECTIESPUIT DREIGENDE BEROVER AANGEHOUDEN

ROTTERDAM - Maandagmorgen even na half elf hield politiepersoneel van het district Rotterdam-Centrum in de Mauritsstraat een 43-jarige Rotterdammer aan. De man had kort tevoren op de Lijnbaan een vrouw beroofd van haar tas. Toen twee getuigen, een achttienjarige Schiedammer en 25-jarige Rotterdammer het slachtoffer te hulp schoten en haar tas van de berover afpakten, bedreigde deze de beide mannen met een injectiespuit. De vrouw deed geen aangifte van de beroving omdat zij haar tas weer terug had, terwijl de twee mannen wel aangifte tegen de Rotterdammer deden wegens bedreiging. De aangehouden 43-jarige Rotterdammer werd voor nader onderzoek en verhoor in verzekering gesteld.

* MAN MET ILLEGAAL VUURWERK AANGEHOUDEN
HOEK VAN HOLLAND - Politiepersoneel van het district Waterweg hield maandagmiddag om vijf uur in de Prins Hendrikstraat een 53-jarige man uit Hoek van Holland aan wegens het in het bezit hebben van drie dozen met zo'n 2500 strijkers. De man had het vuurwerk in België gekocht en was met de strijkers in de kofferbak van zijn auto op weg naar huis. Voor nader verhoor en onderzoek werd hij maandagavond in verzekering gesteld.
* VROUW BEROOFD
ROTTERDAM - Maandagmiddag werd in de Stolwijkstraat een 41-jarige vrouw uit Rotterdam beroofd van sieraden en geld. Het slachtoffer werd aangesproken door drie jongen, die om een vuurtje vroegen. Toen de vrouw dit gaf, pakte een van de jongens een mes en zette dit op de keel van de vrouw. De jongens eisten geld. Zij haalden vervolgens geld (enkele honderden Euro's bestemd voor sinterklaasaankopen) uit de binnenzak van de jas van het slachtoffer. Ook moest zij haar sieraden afgeven. Hierna gingen de jongens er vandoor, het slachtoffer geheel overstuur achterlatend.


* MAN GEWOND BIJ STEEKPARTIJ
SCHIEDAM - Maandagavond vond er op de Monseigneur Nolenslaan een steekpartij plaats, waarbij een 29-jarige man uit Schiedam gewond raakte. Het geweld vond vermoedelijk plaats in een woning als gevolg van onenigheid tussen het slachtoffer en een vrouw. Dit escaleerde, waarop de vrouw hem in de rug stak. Het slachtoffer werd ter behandeling en observatie opgenomen in het Schielandziekenhuis. De 28-jarige verdachte meldde zich korte tijd later aan het bureau en werd aangehouden.


* NAAR ACHTEREN...
ROTTERDAM - Maandagmiddag omstreeks twee uur is een 20-jarige student uit Rome vanaf de Wilhelminakade in het water van de Nieuwe Maas terechtgekomen. De jongen werd vereeuwigd met de skyline van Rotterdam op de achtergrond. Om de foto nog wat beter tot zijn recht te laten komen, vroegen medestudenten aan hem om nog een stapje naar achteren te doen. Helaas, dit was een stapje teveel waardoor de jongen achterover vanaf de kade in het water viel. Hij kon op eigen gelegenheid uit het water komen en kreeg bij zijn (school)bus een badjas aangereikt om weer op temperatuur te komen. Brandweer, politie, GGD, een schip van de Zeehavenpolitie en de traumaheli kwamen ter plaatse, maar behoefden geen dienst te doen. Het slachtoffer heeft inmiddels zijn weg vervolgd naar Italië. Onbekend is of zijn val in het water op de gevoelige plaat is vastgelegd.


* VIER VERDACHTEN EN VIERENTWINTIG GESTOLEN AUTO'S BIJ ACTIE

VOERTUIGCRIMINALITEIT IN HAVEN ROTTERDAM
ROTTERDAM - In de havens van Rotterdam en Vlissingen, in Belgie en in Engeland zijn de afgelopen week acties gehouden gericht op voertuigcriminaliteit. Van maandag 24 tot en met vrijdag 28 november werden in totaal 24 gestolen auto's teruggevonden, waarvan 12 in de Rotterdamse haven. Tevens werd een gestolen motorboot aangetroffen.
Er werden vier verdachten aangehouden en een kleine hoeveelheid verdovende middelen in beslag genomen. De totale waarde van de auto's bedraagt ongeveer anderhalf miljoen euro. De actie is een initiatief van het Regionaal Bureau Voertuigcriminaliteit van de politie Rotterdam-Rijnmond. Hierbij werden ingezet het Expertise Centrum Haven, de Zeehavenpolitie en de Regionale Recherche Dienst. In dit onderzoek werd intensief samengewerkt met de Douane, Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit, Nationale Recherche Informatiedienst, diverse politieregio's, het Nederlands Forensisch Instituut en het Openbaar Ministerie.
Tijdens de onderzoeken werden er verrassingsbezoeken gebracht aan bedrijven in het havengebied, die zich bezighouden met de export van gebruikte auto's, alsmede de verschillende Ferry's richting Engeland.
Doel van de acties was tweeledig: het terugdringen van voertuigcriminaliteit en meer inzicht verkrijgen in de logistieke stromen en processen van criminaliteit in Europese havens. De belangstelling van criminele groeperingen is met name gericht op voertuigen van de merken Mercedes, BMW en Audi. De organisaties en instanties die betrokken waren bij deze acties zijn tevreden over de samenwerking, zowel op nationaal als op internationaal niveau. De resultaten zijn van dien aard dat in de nabije toekomst meer van dit soort onderzoeken zijn te verwachten.

Uitgave maandag 1 december 2003

* VERDACHTE AANGEHOUDEN EN VOORGELEID VOOR GROOT AANTAL STRAATROVEN

ROTTERDAM - De recherche van het district Rotterdam-West heeft zaterdag j.l. met de arrestatie van een 22-jarige man, zonder vaste woonplaats, een groot aantal straatroven opgelost. De man wordt er van verdacht zo'n vijftien berovingen te hebben gepleegd. Vandaag is hij voorgeleid aan de officier van Justitie. De straatroven werden gepleegd vanaf juni tot heden. Hij opereerde met name in de omgeving van de Franselaan, Moerhavelaan en de Rotterdamsedijk. De buit bestond voornamelijk uit portemonnees en mobiele telefoons.
De verdachte gebruikte bij een paar gelegenheden een vuurwapen. Het wapen werd bij zoeking in zijn woning aangetroffen en in beslag genomen. ( De Persofficier)

* NIEUWE ADEMANALYSEAPPARATUUR IN GEBRUIK GENOMEN

ROTTERDAM - Maandagmiddag 1 december werd een nieuw ademanalyseapparaat door de politie Rotterdam - Rijnmond in gebruik genomen. Het apparaat werd door de fabrikant, de firma Dräger, overhandigd aan de heer C.L. Knape, plaatsvervangend manager van de unit Executieve Ondersteuning. Het nieuwe ademanalyseapparaat wordt op de bureaus in de regio gebruikt om de hoeveelheid uitgeademde lucht van een bestuurder op alcohol te meten. De uitslag is een wettig bewijsmiddel. De oude apparatuur was na vijftien jaar aan vervanging toe. Voor de Europese aanbesteding was een uitgebreid programma van eisen opgesteld. In de maanden mei, juni en juli zijn twee apparaten, van fabrikanten die hadden ingeschreven, uitgebreid getest in zes districten. Bij deze testen bleek dat de apparatuur van de firma Dräger in gebruik gemiddeld twee minuten sneller was dan de vergelijkbare apparatuur van de concurrent. Met de ingebruikneming van de nieuwe apparatuur is het nu mogelijk door koppeling met het interne netwerk, als eerste politiekorps in Europa, direct managementgegevens uit te lezen.


* VERDACHTE VERKRACHTING AANGEHOUDEN
ROTTERDAM - Op woensdag 12 november j.l werd in zijn woning in Rotterdam-West een 43-jarige man aangehouden. Hij wordt er van verdacht op dezelfde dag een 20-jarige Rotterdamse te hebben verkracht.
Het slachtoffer was naar de woning van de verdachte gelokt en had daar een drankje gekregen waarin een weerloosmakende stof zou zijn gedaan. De vrouw raakte bedwelmd en werd verkracht. Zij deed hiervan aangifte. Tijdens het onderzoek meldde zich een 25-jarige vrouw uit Reeuwijk, die eveneens aangifte deed van verkrachting door de verdachte. Ook zij was met mooie praatjes door de verdachte naar zijn woning gelokt en na een drankje bedwelmd geraakt. Toen zij wakker werd bleek ook zij te zijn verkracht. De verdachte is inmiddels door de rechter-commissaris in bewaring gesteld.
Rechercheurs van de afdeling Zedenzaken van het district Rotterdam-West hebben het vermoeden dat meer vrouwen het slachtoffer zijn geworden van deze verdachte, die als dansleraar op diverse plaatsen in de provincie Zuid Holland dansles geeft en daar contact zoekt met jonge vrouwen.
Eventuele slachtoffers worden verzocht contact op te nemen van voornoemde afdeling Zedenzaken, dagelijks te bereiken tussen 08.00 en 17.00 uur via telefoonnummer 010-2740378. (De Persofficier)