Gemeente Amsterdam

Resultaten Arena Academie vallen tegen

2 december 2003 - Herbert Raat

Het aantal leerlingen op de Stichting Arena Academie heeft niet de oorspronkelijke doelstelling gehaald. Bij de start van het project werd nog gerekend op 525 leerlingen. Uit de eindrapportage Arena Academie blijkt dat het er 249 zijn geworden. De stichting is dit jaar opgeheven en de onderwijsactiviteiten worden voortgezet door de Interconfessionele Scholengemeenschap Amsterdam (ISA).

Belangrijkste oorzaak van de tegenvaller is dat scholen in het schooljaar 2001-2002 minder leerlingen aan de Academie leverden door een verschil van mening over het onderwijsconcept. Door de grote politieke en maatschappelijke druk om de Arena Academie in uiterst korte tijd te realiseren, was er in de aanloopfase onvoldoende tijd en aandacht om in samenspraak met de partners het onderwijsconcept concreet uit te werken.

Daarnaast kwam medio 2001 een fraudezaak aan het licht waardoor de Academie in een kwaad daglicht kwam te staan. De Academie heeft na de fraudezaak een doorstart gemaakt, waarbij een onderwijsconcept is ontwikkeld van `leerlingondernemingen'. Dit concept om jongeren te motiveren aan hun toekomst te werken en een startkwalificatie op niveau 2 MBO te verkrijgen is succesvol gebleken.

Achtergrond:
De Arena Academie is in 1999 van start gegaan als samenwerkingsverband tussen de gemeente Amsterdam, het stadsdeel Zuidoost en de ISA. De Academie moest zorgen voor een betere aansluiting tussen arbeidsmarkt en opleiding. Dit was met het oog op de snel groeiende werkgelegenheid in dit stadsdeel een urgente opgave. Het was de bedoeling dat de directie actief op zoek zou gaan naar externe partners in Zuidoost, zoals het bedrijfsleven, voor bijdragen aan het project. Ook hiervan zijn de opbrengsten achtergebleven bij de verwachtingen.

De totale kosten van de Academie bedragen EUR 3,6 miljoen. Hiervan heeft de gemeente EUR 3,1 miljoen voor haar rekening genomen. Dit is inclusief een eenmalige bijdrage van het toenmalige college van B&W in 1999 van EUR 420.000 door fraude van de toenmalige directeur van de Academie.

Pb-206

© Gemeente Amsterdam