Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk 26 november 2003 ABG/03/90921 nr. 2030403730
Onderwerp Datum Kamervragen van de leden Algra en Verburg 2 december 2003 (CDA)

./. Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de leden Algra en Verburg (CDA) over de afhandeling van projecten ESF-oud.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)



2030403730

Vragen van de leden Verburg en Algra (beiden CDA) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de afhandeling van projecten ESF-oud.

Vraag 1
Betreft de schikking met het departement van OC&W inzake ESF-oud het totale aantal projectbeslissingen bij OC&W waartegen bezwaar of beroep was aangetekend? Om hoeveel geld gaat het daarbij?1

Antwoord op vraag 1
Nee, de schikking heeft uitsluitend betrekking op projecten die het ministerie van OCW heeft aangevraagd in het kader van het beleidsthema `vergroten instroom in het leerlingwezen' en zijn uitgevoerd in de periode 1997-1999. Deze projecten hebben plaatsgevonden in de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL).

Met de schikking is een bedrag gemoeid van 10.282.244,53.

Vraag 2
Om hoeveel ROC-projecten gaat het hierbij? Om welke? Zijn er daarnaast nog andere projecten betrokken?

Antwoord op vraag 2
Bij de uitvoering waren de in bijlage 1 genoemde ROC's betrokken.

Vraag 3
Komt de schikking er op neer dat de ministeries van OC&W en SZW elk voor 50% "het verlies delen", omdat de wederzijdse accountants er niet uitgekomen zijn? Waarom is niet besloten om Brussel, dan wel een andere accountant een oordeel te vragen?

Antwoord op vraag 3

Nee. Zie voor de exacte gronden van het besluit tot schikking het antwoord op vraag 4.

Zoals u weet, hanteert het ministerie van SZW als uitgangspunt voor de afwikkeling van ESF 1994-1999 dat deze `Brusselproof' moet zijn -dat wil zeggen- in overeenstemming is met de Europese voorschriften. Uitsluitend die ESF-aanvragen die Brusselproof zijn, kunnen bij de Europese Commissie worden gedeclareerd.

Bij de beoordeling van de subsidievaststelling van 95 projecten van het Ministerie van OC&W in het kader van de Beroeps Begeleidende Leerweg heeft het Agentschap SZW vastgesteld dat deze projecten niet aan het criterium `Brusselproof' voldeden.


1 Kamerstuk 26.642, nr 59




---


Het Agentschap heeft vervolgens alle BBL-projecten van het ministerie van OCW op `nihil' vastgesteld. Voor de uitvoering van deze BBL-projecten heeft het ministerie OCW derhalve geen ESFmiddelen ontvangen. Het Ministerie van OC&W heeft bij het Agentschap SZW tegen deze besluiten bezwaar aangetekend.

Vraag 4
Op welke exacte gronden is het besluit tot schikking genomen en welke (mogelijke) precedentwerking gaat hiervan uit voor de afhandeling van overige ESF-projecten?

Antwoord op vraag 4
OCW heeft het ministerie van SZW erop gewezen dat de opzet van de uitvoering van de BBL- projecten in samenspraak met het Landelijk Bureau Arbeidsvoorziening tot stand was gekomen. Dit heeft geleid tot een uitwerkingsnotitie welke in het Comité van Toezicht is besproken. Op basis van onder meer deze notitie is vervolgens besloten ESF-middelen te reserveren voor de uitvoering van dit project. OCW heeft het project conform de in samenspraak met Arbeidsvoorziening geformuleerde opzet uitgevoerd.

Gegeven de hierboven genoemde specifieke omstandigheden heeft het ministerie van SZW besloten tot schikking met het ministerie van OCW over te gaan. Aangezien er echter ook andere tekortkomingen in de BBL-projecten zaten die niet voortvloeiden uit de afspraken met Arbeidsvoorziening over de opzet van de BBL-projecten is overeengekomen het bedrag van ruim 10 mln te delen en is besloten de reeds betaalde voorschotten in het kader van BBL-projecten niet terug te vorderen bij de betrokken ROC's.
Vraag 5
Zijn er meer projecten? Zo ja, welke, waar een soortgelijke schikking is getroffen of wordt overwogen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord op vraag 5
Er zijn geen andere soortgelijke schikkingen getroffen.Wel beziet SZW, zoals is aangegeven in de brief van 30 oktober, in overleg met Arbeidsvoorziening i.l. hoe een versnelling kan worden aangebracht in de afwikkeling van het aantal bezwaar- en beroepsprocedures van Arbeidsvoorziening. Nieuwe schikkingen wil ik niet op voorhand uitsluiten.

Vraag 6
Welke afspraken zijn gemaakt rond de inzet van ESF-nieuw door het Ministerie van OC&W? Wat is het precieze verband tussen de schikking en de aanvragen ESF-nieuw.

Antwoord op vraag 6
In 1999 is met het Ministerie van OC&W afgesproken om een deel van de beschikbare ESF- middelen te bestemmen voor de prioriteit `Leven Lang Leren'. Met de prioriteit `Leven Lang Leren' is een ESF-bedrag van ongeveer 40 mln per jaar gemoeid.

Er is geen enkel verband tussen de schikking en de aanvragen ESF-nieuw.




---

Vraag 7
Op grond van welke verordening of aanwijzing heeft het Agentschap SZW dit besluit genomen?

Antwoord op vraag 7
Het Agentschap SZW heeft het bedoelde besluit niet genomen. Zie het antwoord op vraag 4.

Vraag 8
Bent u bereid deze vragen voor 2 december a.s. (begin begrotingsbehandeling) te beantwoorden?

Antwoord op vraag 8
Ja.