VU ziekenhuis

85 fysiotherapiepraktijken doen mee: Grootschalig Amsterdams onderzoek naar behandeling rugklachten

Het VU medisch centrum start een grootschalig onderzoek onder cliënten van vijfentachtig Amsterdamse fysiotherapeuten. Het onderzoek moet uitwijzen of intensieve groepstraining bij rugklachten effectiever is dan gewone fysiotherapie.

Het intensieve trainingsprogramma houdt in dat een groep van vijf tot acht mensen samen oefent en voorlichting krijgt. De training duurt in totaal twaalf weken. De eerste acht weken komt de groep twee keer per week bijeen, de laatste vier weken is dat één keer per week. Gedurende een jaar komen deelnemers vijf keer naar een onderzoekscentrum bij hen in de buurt. Hier wordt met een vragenlijst gemeten hoe pijnlijk de rugklachten zijn, wat de invloed van de rugklachten is op het dagelijks leven en of de klachten verbeterd zijn. Ook worden een aantal metingen verricht door een onafhankelijk fysiotherapeut van het VU medisch centrum.

Op 1 januari verdwijnt fysiotherapie uit het basispakket van het ziekenfonds. Dit maakt onderzoek naar de meest effectieve behandeling van rugklachten noodzakelijk. Ruim één op de vier patiënten die een fysiotherapeut bezoekt, heeft last van lage rugklachten. Mensen met langdurige klachten worden beperkt in hun dagelijkse activiteit, zoals werken, sporten of boodschappen doen. Iedereen die door de dokter is doorverwezen naar de fysiotherapeut, kan deelnemen aan het onderzoek.