Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl

Europese ministers: modernisering overheid van groot belang

Modernisering van de overheid is van groot belang. Het gaat daarbij om het verbeteren van het overheidsapparaat, verhoging van de kwaliteit van overheidsdienstverlening en een meer transparante overheid die echt open staat voor participatie door de burgers. Verder is het van belang de bureaucratische regellasten voor burgers en bedrijfsleven te verlagen. Het beter benutten van de mogelijkheden van ICT speelt daarin een belangrijke rol. Meer in het algemeen moet er meer aandacht worden gegeven aan de toepassing van slimme en innovatieve werkwijzen. Dat staat in de gezamenlijke verklaring die de 25 EU-ministers voor de Openbare Dienst (inclusief de binnenkort toetredende landen) waaronder voor Nederland Minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties) op 1 december in Rome hebben uitgegeven. Centraal in de verklaring staat het grote belang van het moderniseren van de (nationale) overheden.

Deze onderwerpen komen in hoge mate overeen met het programma 'Andere Overheid' dat de minister De Graaf vandaag heeft gepresenteerd. Hieruit blijkt dat de thema's die in Nederland als belangrijk en urgent worden opgepakt ook elders in Europa volop aan de orde zijn. De 25 ministers hebben daarom ook afgesproken dat zij en hun ambtenaren in de komende jaren intensief ervaringen zullen blijven uitwisselen en lessen van elkaar zullen proberen te trekken. Eveneens hebben de ministers verklaard dat zij vinden dat een dergelijke modernisering moet doorwerken naar het niveau van de Europese Unie zelf. Zeker in het licht van de komende uitbreiding naar 25 lidstaten zal ook de EU transparanter moeten zijn en meer open moeten staan voor participatie. De bureaucratische regellast moet worden beperkt en de kwaliteit van zijn dienstverlening vergroot. Ook moet de eigen organisatie onder de loep worden genomen en moderne ICT-oplossingen en innovatieve werkmethoden worden toegepast.

Tijdens het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie, in de tweede helft van 2004, zal Nederland een grote - EU-brede - conferentie organiseren over een grote variëteit aan 'kwaliteitsinitiatieven' in de verschillende EU-landen. Deze zogeheten Third Quality-Conference (3QC) zal op initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 15 t/m 17 september 2004 in Rotterdam worden gehouden.

Noot voor de redactie,