Gemeente Lisse

Overdracht legaat Hulkenberg aan gemeente Lisse

2 december 2003

Op 11 juli jl. overleed de Lissese historicus A.M. Hulkenberg. In zijn testament heeft hij een deel van zijn verzameling over de historie van Lisse en de Duin- en Bollenstreek gelegateerd aan de gemeente Lisse. De officiële overdracht van het legaat aan het college van burgemeester en wethouders vindt plaats op dinsdag 9 december a.s. om 16.00 uur in het gemeentehuis.

De heer Hulkenberg heeft jarenlang de geschiedenis van Lisse, ´t Huys Dever en de Duin- en Bollenstreek bestudeerd. Het resultaat hiervan is een archief met foto´s, plakboeken en knipselmappen met gegevens over ´t Huys Dever, ringbanden, foto´s en mappen over Lisse en foto´s en gegevens van de Rijksmiddelbare Tuinbouwschool. Deze zaken zullen zoals de heer Hulkenberg heeft gewenst, worden opgenomen in het gemeentearchief, evenals een verzameling streekboeken waarin veel informatie over de Duin- en Bollenstreek te vinden is. Daarnaast heeft de gemeente een keuze mogen maken uit de talrijke publicaties die de heer Hulkenberg heeft geschreven. Veel daarvan zijn zelden of nooit verkrijgbaar. Het Lisses archief heeft dus een zeer waardevolle aanvulling gekregen.

Verder heeft de heer Hulkenberg besloten ook enkele penningen, waaronder de erepenning van de gemeente Lisse en de bronzen legpenning van monumentenjaar 1975, alsmede schilderijen en tekeningen van Dever aan de gemeente Lisse te legateren.

De gemeente is erg blij met de aanwinsten voor het gemeentearchief en wil dan ook een officieel tintje geven aan de overdracht van het legaat. Daarom vindt op dinsdag 9 december, voorafgaand aan het wekelijkse persgesprek, de officiële overdracht van de collectie Hulkenberg aan het college van burgemeester en wethouders plaats.

Foto: Persbericht