Gemeente Den Haag

december 2003
Den Haag-Zuidwest krijgt drie woongebieden met elk een eigen karakter (2 december)

Zuidwest wordt in de toekomst een groene woonwijk met drie verschillende karakters. Tussen de Melis Stokelaan en de Erasmusweg wordt dichter en hoger gebouwd dan in de huidige situatie. Tussen de Meppelweg en de Melis Stokelaan en in de zone tussen de Erasmusweg en Overvoorde overheerst het rustig wonen in het groen. Dat staat in de Structuurvisie voor Den Haag-Zuidwest, die B&W van Den Haag vandaag voor inspraak vrijgeven. Belangenorganisaties en verenigingen in Den Haag-Zuidwest worden naar hun mening over de visie gevraagd.

De structuurvisie verdeelt Den Haag-Zuidwest in drie zones, gescheiden door de Melis Stokelaan en de Erasmusweg. Het groene karakter van de wijk blijft geheel in takt. In de woongebieden tussen de Meppelweg en de Melis Stokelaan komen royale woonstraten met veel verschillende woningtypen. Het gebied tussen de Melis Stokelaan en de Erasmusweg is voor wonen en voor sport- en onderwijsvoorzieningen en winkels bedoeld.

In de strook tussen Erasmusweg en Overvoorde komen rustige woongebieden in een groene omgeving. De huidige eenzijdige woonbebouwing in Zuidwest (veel kleine huurappartementen) wordt doorbroken. Koop en huur, eengezinswoningen en appartementen komen in alle woongebieden terug.

De structuurvisie gaat ook over de ontwikkeling van groen, sport, recreatie, economie, verkeer en duurzaamheid. Deze zaken bepalen mede de kwaliteit van het wonen in Zuidwest.

Met de structuurvisie wil de gemeente de kwaliteiten van Zuidwest beter benutten en een gevarieerd stadsdeel ontwikkelen dat aantrekkelijk is voor alle inkomensgroepen en gezinssamenstellingen. Deze lijn is al ingezet in de herstructureringsplannen die samen met de woningbouwcorporaties voor Bouwlust, Vrederust en Morgenstond zijn gemaakt. Dit betekent een stimulans voor de verbetering en vernieuwing in Zuidwest. Het zojuist opgeknapte winkelcentrum Leyweg maakt hier ook onderdeel van uit.

De structuurvisie legt tot 2020 vast waaraan toekomstige plannen voor de herontwikkeling van Zuidwest worden getoetst. Het concept van de structuurvisie wordt voorgelegd aan de wijk. Voor de belangenorganisaties in Den Haag- Zuidwest organiseert de gemeente bijeenkomsten om de voorstellen te bespreken. De structuurvisie ligt voor eenieder van 1 december 2003 tot 1 februari 2004 ter inzage op het stadsdeelkantoor Escamp aan de Genemuidenstraat en op het stadhuis aan het Spui. Na de inspraakperiode leggen B&W het stuk ter vaststelling voor aan de gemeenteraad.