VVD



Nieuws

1 dec 2003 - VVD voor levering marineschepen
aan Indonesië

VVD-Kamerlid Hans van Baalen heeft afgelopen zaterdag in NOVA gepleit voor het leveren van marineschepen aan Indonesië.

De Bevelhebber der Zeestrijdkrachten Vice-Admiraal R.A.A. Klaver heeft de corvetten van De Schelde in een recente brief van harte bij zijn Indonesische collega aanbevolen. De VVD ondersteunt deze internationaal gangbare vorm van exportbevordering volledig. Indonesië staat niet op de zwarte lijsten van de Verenigde Naties en de Europese Unie voor de export van militair materieel.

De corvetten zijn een lichtere versie van de fregatten van de Koninklijke Marine. Zij zijn bedoeld voor patrouille- en kustwachttaken en het bestrijden van piraterij en de smokkel van mensen, drugs en tropisch hardhout, zaken waarop Indonesië door de internationale gemeenschap wordt aangesproken. Het inzetten van corvetten tegen onschuldige burgers is niet aan de orde; daarvoor zijn deze marineschepen niet geschikt. Volgens Van Baalen pleit er dan ook vanuit mensenrechtenoogpunt niets tegen deze marine-order en de samenwerking tussen de marines van beide landen. De order is voor de continuïteit van De Schelde, de toekomst van het economische marinecluster, de positie van de Koninklijke Marine en de werkgelegenheid in ons land van groot belang. De VVD zou het onaanvaardbaar vinden indien De Schelde, vanwege een politiek steekspel in Nederland, de order zou mislopen ten gunste van, bijvoorbeeld, Franse, Britse, Spaanse of Duitse werven. De Nederlandse regels voor de wapenexport dienen daarom niet strenger te zijn dan de Europese gedragscode.

Van Baalen bepleit een 'witte lijst' met landen, waarnaar de export van militair materieel geen problemen oplevert en waarvoor dan, in tegenstelling tot nu, geen vergunningen nodig zijn. In zulke gevallen zou met aanmelding kunnen worden volstaan. Waar wel vergunningen noodzakelijk blijven, moet er snel over het wel of niet afgeven worden beslist. Het Nederlandse bedrijfsleven mag niet op achterstand tegenover de internationale concurrentie worden geplaatst. De VVD weet zich in haar corvetten-standpunt, in ieder geval, gesteund door de Tweede-Kamerfracties van CDA en LPF. Hierdoor is een Kamermeerderheid voor de exportorder verzekerd.

Hans van Baalen: j.vbaalen@tweedekamer.nl