Gemeente Dordrecht


---

Voorlopig akkoord met aanpassing woonruimteverdeling

Vincent Brinkhof
Woningverhuurder Stichting Woondrecht liet rond de zomer weten uit het regionale woonruimteverdeelsysteem te willen stappen en haar woningen via een eigen model, het zogenaamde POL-model- te gaan aanbieden. Hiervoor is nodig dat het college van Burgemeester en Wethouders een nieuwe overeenkomst sluit met Woondrecht. Het college van B&W betreurt het zeer dat de gezamenlijke corporaties, verenigd in de Stichting Woonwens, er niet in geslaagd zijn om gezamenlijk met één nieuw systeem te komen. B&W is vooralsnog voor de duur van één jaar akkoord met het voorstel van Woondrecht, maar stelt wel een aantal voorwaarden.

Nu Woondrecht haar eigen weg kiest, krijgen woningzoekenden in de Drechtsteden vanaf 1 januari 2004 te maken met twee manieren van woonruimteverdeling: die van Woondrecht en die van Stichting Woonwens, waarin de andere corporaties uit de Drechtsteden hun aanbod verenigd hebben.
Om het desondanks voor woningzoekenden zo helder mogelijk te houden, stelt B&W de volgende voorwaarden: Woondrecht moet zorgdragen voor goede voorlichting aan woningzoekenden in de Drechtsteden. De regionale urgentieregeling en de klachtenregeling blijven van kracht. Het college is benieuwd of het POL-systeem zoals beoogd inderdaad een bijdrage levert aan de leefbaarheid in wijken en wil hierover graag geïnformeerd worden.

De gemeente Dordrecht heeft -net als Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht- bij overeenkomst van november 1999 de uitvoering van de woonruimteverdeling `uitbesteed' aan de corporaties, waaronder Woondrecht. Deze corporaties hebben zich verenigd in de Stichting Woonwens, die voor de corporaties in de regio Drechtsteden de woonruimte verdeelt via het `aanbodmodel'.

Uiterlijk 1 juli 2004 introduceert Woonwens een rechtvaardiger verdeelsysteem huurwoningen, waarin naast woonduur ook inschrijfduur gaat meetellen bij de verdeling van vrijkomende huurwoningen in de Drechtsteden. Aanleiding is onvrede onder de woningzoekenden over het huidige criterium woonduur. Dit model wordt ontwikkeld in nauw overleg met huurdersraden, het woonconsumentenplatform Drechtsteden en de overige corporaties.
Het nieuwe systeem wordt over enige tijd aan de colleges van de Drechtsteden ter besluitvorming voorgelegd.