Ingezonden persbericht


Wethouder Ett Schoehuizen:

'Maximale inzet voor discotheek in Barendrecht'

BARENDRECHT - Zowel wethouder Ett Schoehuizen (jeugdbeleid) als de raadscommissie Samenlevingszaken wil alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat er nog deze raadsperiode een kleinschalige discotheek komt in Barendrecht. Dat is de belangrijkste uitkomst van de commissievergadering van gisteravond. Om aan deze uitspraak invulling te geven zal de bedoelde discotheek voor maart 2006 een feit moet zijn.

Gisteravond heeft de wethouder met de raadscommissie nadere afspraken gemaakt over de opzet van de discotheek. Dat gebeurde tijdens de commissievergadering waarbij ook door jongeren werd ingesproken. Duidelijk is nu dat de Barendrechtse politiek kiest voor een kleinschalige discotheek, die primair gericht is op Barendrechtse jongeren in de leeftijdscategorie 14 tot 21. De discotheek zal geen extreme sluitingstijden krijgen en is op vrijdag en zaterdag uiterlijk tot 03.00 uur 's nachts geopend. Als locatie zal de gemeente zich voorlopig richten op een plek ten noorden van de toekomstige wijk Vrijenburg, Vaanpark IV of aan het einde van de 2e Barendrechtseweg in de buurt van de oude Hooimeijerfabriek of bij de middelbare scholen. Daarnaast vindt het overgrote deel van de commissie Samenlevingszaken dat er bij de opzet van het pand gezocht moet worden naar een multifunctionele insteek, waarbij dan zo veel mogelijk groepen jongeren worden bediend. De discotheek zal in geen geval een 100% gemeentelijke voorziening worden, maar samenwerking met een private ondernemer wordt niet uitgesloten. Bovendien komt er indien mogelijk en indien haalbaar ook een tijdelijke discotheek voor de periode tot de opening van de permanente voorziening. Qua financiën heeft de gemeenteraad in oktober al besloten om in de voorjaarsnota van 2004 financiële ruimte te vinden voor een discotheek. Daarnaast kunnen ook eventuele financiële meevallers worden gebruikt. De gemeente zal nu een uitgebreide planning opstellen en ondernemers wordt gevraagd om aan de hand van bovenstaande voorwaarden een bedrijfsplan op te stellen.

Wet Werk en Bijstand
In de commissievergadering werd gisteravond ook nog gesproken over de Wet Werk en Bijstand (WWB). Deze wet zal per 1 januari 2004 de huidige Algemene bijstandswet vervangen. In de nieuwe wet ligt de nadruk op 'werk' en het doel is om mensen sneller aan werk te helpen. De uitkering zelf blijft ongewijzigd: een basisnorm met toeslagen of verlagingen. Binnen de nieuwe WWB kan de gemeente zelf een aantal belangrijke kaders stellen, bijvoorbeeld over toepassing van het begrip 'algemeen geaccepteerde arbeid' en over de sollicitatieplicht voor alleenstaande ouders met kinderen tot 5 jaar en werklozen van 57½ jaar en ouder. Hierover hebben de leden van de commissie Samenlevingszaken zich gisteravond voor het eerst uitgesproken. Deze eerste peiling van meningen wordt nu verwerkt in een nieuwe beleidsvisie, waarna de Barendrechtse politiek definitief een aantal keuzes zal moeten maken. Naar verwachting gebeurt dat begin 2004. Voor Barendrechtse uitkeringsgerechtigden zal er tot die tijd niet veel veranderen. Met alle uitkeringsgerechtigden wordt in de loop van 2004 contact opgenomen om de nieuwe rechten en plichten door te nemen. Voor nadere vragen over de nieuwe Wet Werk en Bijstand kunnen uitkeringsgerechtigden terecht bij het Servicecentrum van de gemeente Barendrecht, telefoon: (0180) 698 398.

Marcel van Beusekom
Bureau Communicatie Gemeente Barendrecht
tel: 0180 - 698 246
mob: 06 - 52 35 06 25
fax: 0180 - 698 399
email: m.van.beusekom@barendrecht.nl