Gemeente De Ronde Venen

Meer werk- en vergaderruimte voor ambtenaren en gemeenteraad 02-12-2003

Het college van burgemeester en wethouder van De Ronde Venen stelt de gemeenteraad voor om in te stemmen met de aanschaf van het gebouw en de grond van Weidesticht aan de Croonstadtlaan. Tevens stelt het college van B&W voor om de raadzaal met circa 45 vierkante meter te vergroten om meer ruimte te creëren voor publiek, pers en het college.

De discussie over het gemeentehuis speelt al enige jaren. De noodzaak voor uitbreiding van de hoeveelheid werk- en vergaderruimte wordt door college en raad onderschreven omdat anders het niveau van de gemeentelijke dienstverlening in het gedrang komt. Gelet op de financiële positie van de gemeente en de behoefte aan andere voorzieningen, ligt de bouw van een nieuw gemeentehuis echter niet voor de hand.
Om toch de ergste knelpunten op te lossen stelt het college de raad voor om het gebouw en de grond van Weidesticht aan de Croonstadlaan te kopen. Weidesticht zal eind 2004 elders gehuisvest zijn. In het gebouw van Weidesticht kunnen, na wat aanpassingen, tussen de 30 en 40 ambtenaren gehuisvest worden. De aanpassingen betreffen ondermeer het aanleggen van kabelgoten, het aanbrengen van een beveiliging tegen blikseminslag en het terugplaatsen van enkele toiletten.
Door de aankoop van het pand Weidesticht wordt een oplossing gekregen voor de komende zes tot acht jaar. Welke gemeentelijke afdelingen naar het gebouw van Weidesticht verhuizen, zal in overleg met de medewerkers en de Ondernemingsraad worden bepaald.

Naast het gebrek aan werk- en vergaderruimte voor de ambtenaren wordt ook de raadzaal door veel raadsleden, publiek en pers als krap ervaren. Door de komst van dualisme, en wethouders geen lid meer zijn van de raad, heeft het college en de gemeentesecretaris tijdens raadsvergaderingen een eigen plek gekregen. Ook is meermalen gebleken dat de ruimte voor publiek (en pers) in de raadzaal te weinig is. Daarom stelt het college de raad voor de raadzaal te vergroten met circa 45 vierkante meter. Dit kan met een relatief eenvoudige aanpassing, aan de zuidkant van het gebouw. De uitbreiding zal zo ingericht worden dat de ruimte ook gemakkelijk in kleinere units verdeeld kan worden, waardoor meer vergaderruimten ontstaan.

De raad wordt voorgesteld om voor deze huisvestingsproblematiek een krediet van 1.450.000 beschikbaar te stellen.