Gemeente De Ronde Venen

Kosten damwand slechts voor klein gedeelte doorberekend aan eigenaren 02-12-2003

De kosten voor de damwand aan de zuidzijde van de Ringdijk in Wilnis zullen voor slechts een klein gedeelte doorberekend worden aan de eigenaren van percelen langs de Ringdijk en de Heinoomsvaart. Het komt neer op de helft van de kosten die men zou moeten maken voor de aanleg van een normale beschoeiing.

De noordzijde van de Ringvaart in Wilnis tussen de Ir. Enschedeweg en de Pieter Joostenlaan is op kosten van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht voorzien van een damwandconstructie. Uit veiligheidsoverwegingen heeft het college van burgemeester en wethouders van De Ronde Venen in september besloten om ook aan een gedeelte van de zuidzijde van de Ringvaart een stalen damwand te plaatsen. Aan de zuidzijde van de Ringvaart zijn diverse percelen in particulier eigendom.

Onder normale omstandigheden zijn de eigenaren van percelen zelf verantwoordelijk voor zowel het plaatsen én als het onderhoud van een beschoeiing. Geen enkele eigenaar zou ervoor kiezen om stalen damwanden te gebruiken, ook al zijn dit soort damwanden onderhoudsvrij voor een periode van 80 tot 100 jaar. Afhankelijk van de breedte en de diepte van het water, zal de overgang van land naar water veelal bestaan uit een eenvoudige beschoeiing van palen met planken (bij de doodlopende sloot achter de Beatrixstraat) of houten damplanken van circa 8 cm dik en een meter of acht lang (langs de Heinoomsvaart). Het college van B&W is van mening dat de kosten voor de aanleg van dergelijke beschoeiingen als basis kunnen dienen voor de berekening van de bijdrage die aan landeigenaren gevraagd kan worden. Een eenvoudige beschoeiing kost circa 40 per strekkende meter; een constructie met houten damplanken kost ca. 400 per strekkende meter. Het college van B&W heeft besloten om slechts de helft van deze kosten in rekening te brengen. Van eigenaren van percelen langs de doodlopende sloot achter de Beatrixstraat wordt 20 eigen bijdrage per meter gevraagd (6 percelen) en aan eigenaren van percelen langs de Heinoomsvaart 200 per meter (8 percelen).