De Unie


Goudse - Toekomst-/reorganisatieplannen De Goudse

2 december 2003 - Bij deze berichten wij u over de toekomst- / reorganisatieplannen bij De Goudse, en het Algemeen Sociaal Plan. Ook berichten wij u hierbij over de regelingen ten aanzien van de pensioenen van de ex-Tiel Utrecht medewerkers.

Toekomst-/reorganisatieplannen De Goudse
Op 20 november 2003 hebben we met de leiding van de Goudse verder overlegd over de toekomstplannen van de onderneming. Kort daarvoor hadden we een uitwisselings- en afstemmingsgesprek met de Ondernemingsraad gehouden. Het is duidelijk dat De Goudse een aantal ingrepen moet doen om Kiezen voor Gezond kans van slagen te geven. De positiebepaling als onafhankelijke verzekeraar met groei-ambities in de sector zorg/inkomensverzekeringen vergt wellicht nog meer dan bij grote concerns met meer investeringsmiddelen een zeer goede afstemming van kosten, prijs, kwaliteit en snelheid. En vooral ook: investeren in de eigen medewerkers en versterken van de gemotiveerde, klantgerichte stijl van werken.

Kiezen Voor Gezond
Het eerst gezond maken van die onderdelen waar het resultaat achterblijft dan wel de kosten structureel te hoog zijn is bedrijfseconomisch een begrijpelijke keus. De onderliggende cijfers en de berekeningsmethodiek zijn echter nog niet volledig opgehelderd, met name de Ondernemingsraad houdt zich hier druk mee bezig.

Gedwongen ontslagen en vacaturebeleid
De Unie en de andere vakbonden hebben naar voren gebracht dat we geen situatie wensen dat er straks tekorten aan medewerkers in andere units ontstaan terwijl een aantal collegas bij de afdeling Schade weg moeten. Op grond van de nu voorliggende gegevens zal de bezetting echter al in 2004 fors moeten worden teruggebracht, terwijl plannen voor het verder optuigen van de zorg/inkomensverzekeringen nog niet concreet zijn. Het ziet er dan ook naar uit dat de teruggang bij de afdeling Schade maar ook bij onderdelen van ICT - al op korte termijn consequenties zal hebben voor enige tientallen medewerkers. De melding (vooraankondiging) in het kader van de Wet Melding Collectief Ontslag is inmiddels bij ons binnen.
De ondernemingsleiding dient effectief te waken voor initiatieven op unit-niveau - die niet ondenkbaar zijn in een organisatie die de eigen units meer zelfstandigheid wil geven en op prestaties afrekent - om in voorkomende gevallen medewerkers extern te werven of terug te vallen op inzet van uitzendkrachten. Een zeer restrictief vacaturebeleid met absolute voorrang van te herplaatsen medewerkers en daarna van interne sollicitanten is een must.

Mobiliteitsbureau en hulp bij herplaatsing
De Goudse heeft toegezegd alles op alles te zullen zetten om het Mobiliteitsbureau en de in te schakelen externe outplacementbureaus meteen aan het werk te zetten om deze medewerkers te helpen herplaatsen, nadat de adviesprocedure van de Ondernemingsraad volledig is doorlopen en de ondernemingsleiding het besluit tot reorganisatie heeft genomen.

Algemeen Sociaal Plan
Het concept Algemeen Sociaal Plan is vorige week door de directie en de bonden gezamenlijk aan de medewerkers van De Goudse gepresenteerd in 2 zeer goed bezochte bijeenkomsten in Gouda en Utrecht. Aansluitend hebben we met de andere bonden samen ledenbijeenkomsten gehouden om nader van gedachten te wisselen over de inhoud van het ASP en de toekomstplannen van de Goudse.

Veel vragen zijn ter plaatse gesteld en beantwoord. Voor degenen die verhinderd waren of achteraf toch nog vragen hebben is een speciaal e-mail adres geopend waar u met alle vragen over het sociaal plan terecht kunt: LangeTermijnPlan@Goudse.com.

De vragen en antwoorden worden zoveel mogelijk veralgemeniseerd en in een Q&A overzicht opgenomen, dat De Goudse via Kennisnet ter beschikking stelt. Voorzover nodig vindt nog afstemming tussen De Goudse en de bonden plaats wanneer bepaalde vragen aanleiding daartoe mochten geven.

De ASP tekst kunt u van Kennisnet halen, bij ons opvragen of hier downloaden.

Ledenraadpleging
De ledenraadpleging over het ASP houden we door middel van een schriftelijke stemming.
U wordt verzocht het stemformulier ingevuld en ondertekend uiterlijk op 12 december 2003 weer in ons bezit te doen zijn, de stemmen zullen die dag worden geteld.

Pensioenen ex-Tiel Utrecht medewerkers
De tekst van de regelingen die gelden voor ex-Tiel Utrecht medewerkers wordt momenteel in detail uitgewerkt. Een hoofdlijnenoverzicht komt waarschijnlijk binnenkort op Kennisnet van De Goudse. Ook worden een of meer infobijeenkomsten voor betrokkenen gehouden, een dezer dagen krijgt men bericht daarover.

Aan de pensioenoverzichten voor de individuele belanghebenden wordt hard gewerkt, het pensioenfonds denkt de overzichten in januari 2004 te kunnen verstrekken.

Voor vragen over deze regelingen heeft De Goudse ook een afzonderlijk mail-adres in het leven geroepen: Pensioenfonds@Goudse.com.

Klankbordgroep, kadervorming en ledengroei
Onze Klankbordgroep verricht uitstekend werk. Zeven enthousiaste collegas uit de werkorganisatie vormen een succesvol intern gespreksforum van De Unie voor wat er binnen De Goudse speelt. En er is ledengroei, men weet ons steeds beter te vinden! Dank aan de leden van de KBG, volgend jaar gaan we de kadervorming verder versterken.

Dennis Kohen,
Bestuurder.


* Algemeen Sociaal Plan (pdf)

* Algemeen Sociaal Plan Stemformulier (pdf)

dinsdag, 2 december 2003