De Unie


CGEY - Verslag bijeenkomst Sectiebestuur

2 december 2003 - Op 20 november hebben wij weer een bijeenkomst gehad met ons Sectiebestuur. Graag stel ik u op de hoogte van hetgeen de revue is gepasseerd.

Vervreemding Academy
Bij De Unie zijn verschillende vragen binnengekomen over de vervreemding van de Academy. Dit leeft sterk onder de medewerkers die bij de Academy werken. Wij zijn benaderd door mensen die aangegeven hebben het liefst bij CGEY te willen blijven. Helaas is dat niet mogelijk doordat wettelijk uitgangspunt bij vervreemding van bedrijfsonderdelen in principe is dat medewerkers hun werk volgen, met behoud van alle rechten en plichten (dus met behoud van de huidige arbeidsvoorwaarden) voor de duur van een jaar.
Overigens kan de verkopende partij met de kopende partij aanvullende afspraken maken ten aanzien van de overgang van personeel (die afspraken zijn dan onderdeel van de totale deal). Aangezien vakorganisaties niet bij dit traject betrokken zijn, ligt die verantwoordelijkheid bij de OR.

Arbeidsvoorwaardenoverleg met OR
Op 17 oktober heeft de OR van CGEY NL de medewerkers van CGEY NL per mail geïnformeerd over het overleg arbeidsvoorwaarden 2004. De medewerkers bij Outsourcing zijn niet geïnformeerd, ze hebben wij begrepen.
De Unie is verheugd dat de OR o.a. praat over het tijdig afspreken van realistische KPIs. Wij hebben al eerder gesignaleerd dat dit punt verbeterd moet worden.
De Unie vindt echter wel dat de OR al voor aanvang van het arbeidsvoorwaardenoverleg actief kenbaar zou moeten maken op welke onderhandelingspunten zij wil inzetten, zodat medewerkers hier eventueel nog opmerkingen over kunnen maken. Medewerkers kunnen nu hun ideeën kwijt bij hun Onderdeelscommissie, maar De Unie meent dat hier verbetering mogelijk is. Per slot van rekening accepteert de OR de verantwoordelijkheid om over uw arbeidsvoorwaarden te onderhandelen. Ook zou u inzicht moeten krijgen in de voorstellen die de werkgever doet.

Pensioenen
Sinds 1 januari dit jaar is (voor het merendeel van de medewerkers) een nieuwe pensioenregeling binnen CGEY van kracht. Op 19 november jongstleden heeft een van onze kernleden, Huib Papenhuijzen, de deelnemersvergadering bijgewoond. Hij heeft ondermeer gepleit voor voorlichtingssessies over pensioenen, omdat voor veel mensen onduidelijk is hoe de huidige pensioenregeling in elkaar zit, welke keuzes je kunt maken als deelnemer en welke consequenties die keuzes hebben. Er is toegezegd dat deze sessies er zullen komen. De Unie is enigszins bezorgd over de pensioenvoorziening bij CGEY. Wij constateren dat de nieuwe regeling een matige regeling is. Daarbij is de dekkingsgraad van het fonds onder de maat. Mede hierdoor zijn de pensioenen ook in 2003 niet geïndexeerd. Feitelijk betekent dat dat uw kapitaal ontwaard. Inmiddels is er wel een plan om de dekkingsgraad op niveau te krijgen. De pensioenpremies zullen hiervoor de komende jaren omhoog moeten. Wij hebben begrepen dat de werkgever deze extra premies voor haar rekening neemt.

Wij zullen de OR van CGEY op de hoogte brengen van deze mailing, zodat ook de OR kennis kan nemen van de standpunten van De Unie. Wij verwachten dat de OR daarin aanleiding ziet om ons uit te nodigen voor een vervolggesprek, zoals zij op 28 augustus hebben aangegeven. De inhoud van deze mailing en de vorige mailing zouden als gespreksonderwerpen kunnen dienen.
Ook de OR Outsourcing zullen wij informeren.

Het Sectiebestuur
Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben dan kunt u contact opnemen met ondergetekende of met een van uw collegas uit het Sectiebestuur.
* Henk Verschuur (06-51 19 56 12)

* Huib Papenhuijzen (06-47 92 43 58)

* Rik van der Schalie (06-15 03 09 68)

* Sietze ten Cate (06-47 92 42 62)

Babet Hendriks
Bestuurder

dinsdag, 2 december 2003