Provincie Utrecht

Persbericht

Crisisopvang allochtonen, expertteam huisartsen en palliatieve zorg

2-12-2003
"Urgente maatschappelijke problemen die niet op gemeentelijk niveau kunnen worden opgelost. Daar ligt de rol van de provincie wanneer het gaat om zorg. Dus daar hebben we dan ook naar gekeken bij het verdelen van de subsidies vanuit het 'Werkbudget AWBZ 2003'", zegt gedeputeerde Kamp. "Crisisopvang voor allochtonen, een expertteam voor huisartsen en geld voor mensen in hun laatste levensfase, horen in dit plaatje."

Deze collegeperiode (2003 - 2007) krijgen de volgende onderwerpen prioriteit binnen de zorgsubsidies:
Vermaatschappelijking van de zorg, vraagsturing, interculturalisatie en curatieve zorg. Dit is ook terug te zien in de projecten die van Gedeputeerde Staten (GS) een subsidie toegekend krijgen.

Crisisopvang bij allochtonen
Er komen zes keer meer allochtone cliënten naar de crisisopvang in de stad Utrecht dan autochtonen. Wat zijn de oorzaken? Wat is er aan te doen? Dat zijn vragen waar zorgverlener Altrecht een onderzoek naar gaat doen. Om haar zorg voor allochtone cliënten aan te passen. De provincie draagt 22.500 euro bij aan dit project dat 12 maanden zal duren. Gedeputeerde Kamp: "We hebben al eerder vastgesteld dat interculturalisatie een prioriteit is binnen de zorg. Meer kennis en inzicht is daarbij onontbeerlijk. Een project dat dus een steuntje in de rug verdient."

Pilot Expertteam huisartsenzorg
Huisartsen moeten bij één loket terechtkunnen om zich snel en deskundig te laten informeren. Over vragen of wensen op het gebied van vestiging van een praktijk bijvoorbeeld, of over hoe ze de samenwerking met andere huisartsen kunnen organiseren. Gedurende twee jaar gaat er een expertteam aan het werk in de gemeenten Wageningen, Ede, Rhenen en Veenendaal om deze loketfunctie te vervullen. Bedoeling is dat door dit project het huisartsentekort minder wordt. De provincie Utrecht draagt 25.000 euro per jaar bij. Ook de provincie Gelderland levert een bijdrage. De gedeputeerde: "Het is nieuw om subsidie te geven aan huisartsen vanuit deze pot. Maar het is hard nodig in de regio. En als wij onze bijdrage kunnen leveren om de tekorten aan huisartsen op te lossen dan doen we dat uiteraard graag."

Palliatieve zorg
Vandaag hebben GS ook vastgesteld hoe de zorg voor mensen in hun laatste levensfase, die niet thuis kunnen sterven, moet worden vormgegeven. Besloten is om 40.000 euro beschikbaar te stellen voor een op te richten 'Bijna Thuis huis' in Nieuwegein. En daarnaast 5.500 euro voor een project rond deskundigheidsbevordering.

Gedeputeerde Kamp: "Wanneer je in je laatste levensfase verkeert, dan wil je waarschijnlijk gewoon thuis zijn. En als dat niet kan dan moeten er mogelijkheden zijn om je dat thuisgevoel wel te geven. Daar gaat het over bij de vermaatschappelijking van de zorg. En daar zet de provincie zich graag voor in."

Meer informatie: Irma Vermeend, telefoon 030 258 2153 of Irma.Vermeend@provincie-utrecht.nl