Gemeente Reimerswaal


Nieuwe ontsluitingsweg Yerseke

Route moet verkeersdruk Dam en Damstraat verminderen door Rob Paardekam

YERSEKE - De gemeente Reimerswaal wil een nieuwe weg aanleggen tussen de Postweg en de Steeweg in Yerseke. Deze moet de doorgaande route langs onder meer de Dam en de Damstraat gaan ontlasten. Zeker als de nieuwe wijken Steehof en Deurloohoek er straks zijn.

De nieuwe weg, die door de gemeente ontsluitingsweg Yerseke-Noord wordt genoemd, loopt van de Postweg naar de Steeweg, waar hij aansluit op de Schuitweg. Het is de bedoeling dat inwoners van de nieuwe wijken, maar ook van de bestaande wijken, voortaan deze weg nemen om naar hun woning te gaan. Nu moet al het verkeer door de Damstraat, die daar niet op berekend is. Als ook bewoners van de nieuwe wijken straks door de straat moeten, ontstaan volgens de gemeente problemen en de nieuwe weg moet dat voorkomen. Omdat hij langs de Yerseke Moer loopt, heeft de gemeente met het waterschap afgesproken dat de weg wordt afgestemd op het natuurgebied. Zo krijgt hij, net als veel andere wegen in de Moer, een kronkelig en slingerend karakter en wordt het zicht op de weg vanaf de Yerseke Moer beperkt door beplanting. Er komt een dubbele bomenrij met daaronder, over de gehele lengte van de weg, een vijf meter brede struikenrij bestaande uit onder meer grauwe wilg, sleedoorn, hondsroos en eenstijlige meidoorn.

Inhaalverbod
De weg zelf wordt ingericht als één rijbaan met twee rijstroken. Om de route aantrekkelijk te maken voor automobilisten is gekozen voor een maximum snelheid van vijftig kilometer per uur. Vanwege het eerder genoemde slingerende karakter wordt een inhaalverbod van kracht. Naast de weg komt waarschijnlijk een vrijliggend fietspad. Op de punten waar de aan te leggen weg aansluit op de Postweg en de Steeweg, komen rotondes. Die op de Postweg krijgt een diameter van 36 meter, omdat hier veel vrachtverkeer langs komt. De rotonde die de nieuwe weg met de Steeweg en de Schuitweg verbindt, wordt met een diameter van 25 meter een stuk kleiner. Aan de nieuwe weg komen later ook de aansluitingen op de wijk Deurloohoek. Omdat de komst daarvan pas na 2007 is voorzien, worden deze voorlopig nog niet aangelegd. De nu aan te leggen noordelijke ontsluitingsweg maakte eerder deel uit van een randweg langs de hele westkant van Yerseke. Dat dure plan werd echter terzijde geschoven, nadat tellingen uitwezen dat slechts die procent van het verkeer dat Yerseke binnenkomt doorgaand verkeer is. Het plan voor de nieuwe ontsluitingsweg wordt donderdag besproken in de raadscommissie wonen en milieu. Deze openbare vergadering begint om 20.00 uur in het gemeentehuis in Kruiningen.

Bron: PZC
(Geplaatst op: 02-12-2003)