Gemeente Den Haag

november 2003
Woonvisie wil bouwen voor nu én morgen (28 november)

De temperatuur in de balzaal van het Spaansche Hof liep hoog op maar dat weerhield de aanwezigen er niet van met vuur hun mening over de Haagse Woonvisie te verdedigen. Ruim honderd vertegenwoordigers van marktpartijen, corporaties, woonconsumenten en overheid debatteerden in de historische setting over stellingen die voortkwamen uit de Haagse Woonvisie 2020.

Het debat sloot met een aantal statements van Arend Hilhorst, verantwoordelijk wethouder voor de concept-beleidsnota. Hij benadrukte dat onze stad nog steeds een sterke woningmarkt heeft. Den Haag moet bouwen voor de vraag van nu en morgen, vindt de wethouder. Dat is absoluut noodzakelijk om op termijn een sterke en vitale stad te zijn met een evenwichtige bevolkingsopbouw. De huidige stagnatie in bepaalde segmenten van de woningmarkt moet geen richting geven voor de toekomst. De waan van de dag is een onbetrouwbaar kompas.

Partijen zijn bereid te investeren in de vernieuwing van de stad. Onder strikte condities willen woningcorporaties én ontwikkelaars onrendabele investeringen in bestaande wijken voor hun rekening nemen. Marktpartijen stellen wel de voorwaarde dat onrendabele investeringen onderdeel uitmaken van een groter renderend project.

Den Haag streeft naar een inwonertal van500.000 in 2015. Nu telt de stad ruim 457.000 inwoners. Die half miljoen inwoners zijn nodig voor een solide draagvlak voor stedelijke voorzieningen van ondermeer onderwijs, cultuur en zorg. Woningcorporaties en marktpartijen vinden het streefgetal van 500.000 ambitieus, maar ze zien wel mogelijkheden om specifieke plekken meer te verstedelijken.

Vooral de woonmilieus Centrum Stedelijk en Groen Stedelijk zijn nog steeds erg populair. Jongeren en tweeverdieners maar ook senioren kiezen voor de binnenstad of wijken daaromheen op korte afstand van theaters, bioscopen, winkels en andere stedelijke voorzieningen. Den Haag kan en móet het aanbod voor deze groepen uitbreiden omdat ze anders naar andere steden gaan. Veel woningzoekenden willen graag wonen in een eengezinswoning in een ruime groene wijk. Daarom is Groen Stedelijk wonen geliefd.
In de nieuwe gebieden zoals Ypenburg/Leidschenveen en Wateringseveld wordt aan deze vraag goed voldaan, maar er komen ook kansen in de herstructureringsgebieden van bijvoorbeeld Den Haag ZuidWest.