Ministerie van Defensie


---

Brieven aan de Kamer
---

Kennisgeving

02-12-2003

Overeenkomstig het toetsingskader voor de uitzending van militaire eenheden stel ik u, mede namens de minister van Buitenlandse Zaken, hierbij in kennis van het onderzoek dat de regering zal verrichten naar de wenselijkheid en de haalbaarheid van een Nederlandse bijdrage met Apache-gevechtshelikopters aan de International Security Assistance Force (Isaf) in Afghanistan.

Tijdens de Navo-Raad van de ministers van Defensie op 1 december jl. heeft secretaris-generaal Robertson gevraagd of Nederland transporthelikopters of gevechtshelikopters beschikbaar wil stellen voor de Isaf-operatie in Kaboel. Ook aan andere lidstaten van de Navo zijn specifieke verzoeken gedaan.

Vanwege andere verplichtingen kunnen thans geen transporthelikopters worden aangeboden. Ik heb de secretaris-generaal medegedeeld bereid te zijn te onderzoeken of Nederland vier Apache-gevechtshelikopters beschikbaar kan stellen voor Isaf in Kaboel.

De minister van Buitenlandse Zaken en ik zullen de uitkomst van het onderzoek voorleggen aan het kabinet. Overeenkomstig de geldende procedure zal vervolgens het parlement worden ingelicht.

DE MINISTER VAN DEFENSIE,

H.G.J. Kamp