Provincie Utrecht

Persbericht

Non-profit sector zorgt voor buffer nieuwe banen

Utrechtse economie levert arbeidsplaatsen in

2-12-2003
De bedrijvigheid in de provincie Utrecht is na een onstuimige groei in de jaren 90 gekrompen. Verlies aan banen is sinds 2002 in deze provincie een relatief nieuw fenomeen. Deze tendens zet zich nu versterkt door. Dit jaar raakte de Utrechtse arbeidsmarkt ruim 9.500 banen kwijt. Een belangrijke buffer waarmee deze terugslag wordt opgevangen, is de non-profit sector.

Dat blijkt uit onderzoek van de provincie Utrecht, verzameld voor het Provinciaal Arbeidsplaatsen Register (PAR). De studie laat zien dat het aantal arbeidsplaatsen in de provincie Utrecht is afgenomen met 1,5%. Ter vergelijking: in 2002 bedroeg het verlies aan arbeidsplaatsen 0,5%. De sector die het meest lijdt onder de haperende mondiale economie is de zakelijke dienstverlening, van oudsher een belangrijke 'motor' voor het Utrechtse bedrijfsleven. Binnen deze sector was het verlies aan arbeidsplaatsen in 2003 ruim 7%. Het provinciale onderzoek laat verder zien dat de computeradviesbureaus - goed voor bijna een kwart van de banen in de Utrechtse zakelijke dienstverlening - circa 3800 banen kwijt raakten. Naast de ICT kregen ook de uitzendbureaus het zwaar te verduren. Er kwamen geen nieuwe vestigingen meer bij en het aantal uitzendbanen nam met 15% af.

Verlies commerciële bedrijven
Het verlies aan arbeidsplaatsen komt vrijwel geheel voor rekening van het commerciële bedrijfsleven. Primair ligt de oorzaak bij de opheffing van bestaande ondernemingen. Onderliggende oorzaken zijn fusies, faillissementen of vertrek uit de provincie. Dit leverde een verlies op van bijna 30.000 arbeidsplaatsen. Ter compensatie brachten startende ondernemingen aanmerkelijk minder nieuwe banen op de Utrechtse arbeidsmarkt (17.200). Belangrijk pluspunt is dat de niet-commerciële sectoren aanmerkelijk beter presteerden. Zo zorgden de Utrechtse overheden voor 5% extra arbeidsplaatsen. Ook instellingen op het gebied van zorg en welzijn (+5,4%) en cultuur en recreatie (+4,3%) trokken nieuwe banen aan. Het gevolg hiervan is dat de Utrechtse arbeidsmarkt voor een steeds groter gedeelte draait op banen in de non-profit sector. De afgelopen vijf jaar zijn in deze sector 30.000 nieuwe arbeidsplaatsen ontstaan.

De enquête van de provincie Utrecht, die is gehouden onder 63.000 instellingen en bedrijven, laat zien dat 75% van de bevraagde personen verwacht dat de situatie op de arbeidsmarkt de komende twee jaar niet noemenswaardig verandert. Verder blijkt dat alleen in zuidoost Utrecht nog sprake is van een lichte toename aan arbeidsplaatsen (+0,6%). Onder de grotere gemeenten scoort Utrecht -1,6%, Amersfoort +0,4%, Nieuwegein -5,3%. De grootste groei vertoont Renswoude (+16,4%). De gemeente Houten verliest relatief de meeste arbeidsplaatsen met -8,7%.

Acties provincie Utrecht
Deze recente uitslagen zijn voor de provincie Utrecht aanleiding om met partijen als de Kamers van Koophandel en gemeenten versterkt in te zetten op een gezamenlijk economisch beleid. Doelstelling is vooral méér samenhang te brengen in de concurrentiepositie van Utrecht als kennisregio. Deze komt nu onder toenemende druk te staan, ondanks de sterke economische uitgangspositie van de provincie. Een eendrachtig innovatiebeleid gericht op samenwerking tussen bedrijven en Utrechtse kennisinstellingen verdient daarom extra aandacht. Versnippering van initiatieven op dit terrein moet zoveel mogelijk voorkomen worden. Een aantal aanvullende acties van de provincie richt zich op de Utrechtse ICT-bedrijven. Zo wordt voor deze ondernemingen gewerkt aan een netwerk met relevante kennisinstellingen. De band met de provincie wordt daardoor versterkt. Ook is er aandacht voor verbetering van de telecom-infrastructuur voor ICT en maakt de provincie Utrecht meer werk van het aantrekken van buitenlandse investeringen en de ontwikkeling van specifieke bedrijvenlocaties als het Life Science Park . Daarnaast wordt de aansluiting tussen vraag en aanbod verbeterd in sectoren waar nog tekorten zijn, zoals de zorg. Meer gemeenschappelijk regionaal arbeidsmarktbeleid wordt onder deze omstandigheden belangrijker. De provincie zal daarom het initiatief nemen om de diverse sociale partners bij elkaar te roepen. De opzet is dat deze nieuwe samenwerking in 2004 uitmondt in een actieplan met kansrijke projecten voor de Utrechtse arbeidsmarkt.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 258 3196 of Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl