Provincie Utrecht

Persbericht

Provinciaal beleidskader jeugdzorg 2004 - 2007

Houvast en speelruimte

2-12-2003
Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht hebben vandaag het 'provinciaal beleidskader jeugdzorg 2004 - 2007' vastgesteld. Hierin staat wat zij de komende 4 jaar willen bereiken binnen de jeugdzorg. Belangrijkste doelstelling van het beleidskader is dat de wachtlijsten in de jeugdzorg stevig worden aangepakt. Dat kinderen en jongeren nog meer zorg op maat krijgen én dat ze meer inspraak krijgen. Sinds de presentatie van de plannen, hebben twaalf instellingen gereageerd. Deze reacties hebben niet geleid tot grote veranderingen in het plan.

Uitstel van de Wet op de Jeugdzorg
De nieuwe Wet op de Jeugdzorg zou op 1 januari 2004 ingaan. Een vernieuwende wet waarmee kinderen en jongeren recht krijgen op hulp en naar de rechter kunnen stappen om de Provincie aan te klagen wanneer ze de hulp die ze beloofd is, niet krijgen (wachtlijsten). Maar de wet is uitgesteld omdat de behandeling in de Eerste Kamer langer duurt dan verwacht. Ondertussen lijkt het er op dat de wet in de loop van het komend jaar ingevoerd wordt. In het beleidskader is alvast geanticipeerd op de veranderingen. Dit betekent onder meer dat de rollen en verantwoordelijkheden duidelijker zijn vastgelegd.

Investeren in kinderen en jongeren
Gedeputeerde J.G.J. Kamp: "Dit beleidskader draait om kinderen en jongeren. De jeugd is voor de provincie Utrecht erg belangrijk. In vergelijking met het landelijk gemiddelde is Utrecht een provincie met verhoudingsgewijs veel jongeren. Bovendien neemt het aantal jongeren tussen de 12 en 17 jaar de komende jaren in de provincie sterker toe dan landelijk. Investeren in de jeugd betekent investeren in de toekomst. De provincie beschouwt zorg voor de jeugd dan ook als een kerntaak. In dit beleidskader laten we dat ook zien.'

Doelstellingen
De belangrijkste doelstellingen van het beleidskader nog eens op een rijtje:

· Stevig aanpak van de wachtlijsten..
Het is maatschappelijk onverantwoord als jeugdigen met problemen geen hulp krijgen of lang op hulp moeten wachten. Aan lange wachttijden moet dan ook wat gedaan worden. Innovatie, flexibiliteit, efficiency en effectiviteit zijn de kernbegrippen. Daarnaast is er extra geld nodig.
· Invoering van een nieuwe financieringsstructuur. In het verleden kregen instellingen jaarlijks sowieso een pot geld. In de toekomst krijgt een instelling alleen geld voor de werkelijk geleverde zorg. Er wordt dan gekeken naar het aantal jongeren dat hulp heeft gekregen. Dit betekent bijvoorbeeld dat de provincie niet meer betaalt voor leegstaande bedden. En dat de provincie ook bij andere instellingen dan de huidige 7 hulp kan inkopen.

· Kinderen en jongeren krijgen nog meer zorg op maat. Samen met gemeenten, onderwijsbesturen en andere partners zorgt de provincie ervoor dat jeugdigen en ouders met vragen en problemen snel en adequaat advies of hulp op maat kunnen krijgen. Dus lichte zorg wanneer dat kan en intensievere zorg wanneer dat noodzakelijk is. Dit betekent ook dat het jeugdbeleid van de gemeenten en de provinciale jeugdzorg beter op elkaar worden afgestemd.

· De cliënten krijgen meer inspraak.
Om de kwaliteit van de zorg te garanderen is de inbreng van kinderen, jongeren en hun ouders essentieel. Er zijn al cliëntenraden. Maar er kan actiever en meer gestructureerd naar hun mening worden gevraagd. Cliëntenpanels en vraagsturing zijn hierbij de sleutelwoorden.

Meer informatie: Irma Vermeend, telefoon 030 258 2153 of Irma.Vermeend@provincie-utrecht.nl