Dienstenbond CNV

Toch nog een CAO voor de gemengde en speelgoedbranche? 02-12-2003

Na een zeer moeizaam onderhandelingstraject en langer dan een jaar na afloop van de CAO hebben wij alsnog een onderhandelingsresultaat met de gemengde en speelgoedbranche (Gebra) werkgevers bereikt. Dit resultaat willen wij aan u voorleggen met de vraag of u ermee in kunt stemmen, want het zijn de leden die bepalen of een resultaat een akkoord wordt.

Inmiddels zijn wij aardig de tel kwijtgeraakt in het aantal keren dat wij met de werkgevers gesproken, gemaild en gebeld hebben om tot overeenstemming te kunnen komen. Wij zijn er tevreden over dat het, tegen onze verwachting in, gelukt is. Het voorliggende resultaat beoordelen wij als positief. Het is niet precies het eindbod dat wij afgelopen zomer aan de Gebra werkgevers voorlegden, maar het zit er wel dicht bij.

Wat is de inhoud van het onderhandelingsresultaat?

Looptijd
Aangezien het nu al december 2003 is, gaan wij uit van een looptijd van in ieder geval langer dan 1 jaar, namelijk van 1 oktober 2002 tot
1 juli 2004.

Loon
In de CAO-periode worden de lonen (zowel de schaallonen als de daarboven liggende feitelijke lonen) in totaal met 4,25% verhoogd. De eerste loonsverhoging moet gelden vanaf 1 juli 2003 en bedraagt 3%. Als uw werkgever u in 2003 een loonsverhoging heeft gegeven vooruitlopend of in afwachting van de CAO (dat moet uitdrukkelijk afgesproken zijn) dan mag die loonsverhoging verrekend worden met de verhoging van 3%. De lonen worden vervolgens op 1 april 2004 verhoogd met 1,25%.

Bedrijfsleiders
Er wordt een regeling opgenomen waarin vastgelegd wordt dat bedrijfsleiders een loon moeten verdienen dat tenminste het CAO-loon is, vermeerderd met alle toeslagen uit de CAO waarop hij/zij recht zou hebben als ware hij/zij geen bedrijfsleider. Dit om te voorkomen dat all-in lonen lager uit kunnen vallen dan het volledige CAO-niveau.

Ziekte &reïntegratie
Er wordt in de CAO vastgelegd waaraan een reïntegratiebedrijf dat ingehuurd wordt om zieke werknemers te reïntegreren moet voldoen. Tijdens de aanvraag van een second opinion over een beslissing van de Arbodienst bij het UWV, wordt het loon voor 70% doorbetaald. Wordt de beslissing van de Arbodienst vernietigd (en dus de werknemer in het gelijkgesteld) dan moet de werkgever met terugwerkende kracht het resterende deel van het volledige loon aan de werknemer betalen.

Arbeidsomstandigheden en werkoverleg
In de CAO wordt meer aandacht gegeven aan arbeidsomstandigheden, zodat daardoor de aandacht voor arbeidsomstandigheden en werkdruk in de onderneming gestimuleerd wordt. Zo zal er gewezen worden op de noodzaak van het houden van werkoverleg en wordt er een handleiding over het houden van werkoverleg opgenomen.

Vakantie
De werknemer met een 25-jarig dienstverband krijgt recht op 3 extra vakantiedagen (dit zijn er nu 2).

Wet Arbeid & Zorg
In de CAO wordt vastgelegd dat er door de werkgever geen afspraken gemaakt worden die in negatieve zin afwijken van de Wet Arbeid en Zorg, ook niet wanneer de wet dat toestaat.

Hulpkrachten
De vorige CAO zijn wij begonnen met het ongedaan maken van het onderscheid tussen fulltimers en parttimers enerzijds en hulpkrachten anderzijds. Ook in deze CAO wordt weer een aantal artikelen van toepassing verklaard op hulpkrachten, daarmee is er nog maar in beperkte mate sprake van een onderscheid tussen de verschillende werknemers.
In deze CAO wordt de regeling met betrekking tot extra vakantiedagen en de regeling met betrekking tot arbeidsongeschiktheid op hulpkrachten van toepassing. Dus hulpkrachten krijgen ook recht op 100% loondoorbetaling bij ziekte. Daarnaast krijgen hulpkrachten in deze CAO ook recht op een toeslag van 100% op zon- en feestdagen.

Pauze
De tekst over pauze (artikel 6.1.(2) van de CAO) wordt verduidelijkt door toevoeging van de volgende tekst: 'Er is sprake van een niet doorbetaalde pauze als de werknemer daadwerkelijk in staat gesteld wordt het werk te onderbreken en in die tijd geen enkele verplichting heeft ten aanzien van zijn werkzaamheden en de pauze tenminste 15 minuten duurt.'

Overwerk
De termijn voor het compenseren van overwerk in vrije tijd wordt opgerekt naar 6 maanden, dat was 1 maand.

Overige wijzigingen:

-De bepaling waarin staat dat de regelingen over overwerk niet van toepassing zijn op de werknemer onder wiens leiding het overwerk verricht wordt, wordt gewijzigd in: 'de bedrijfsleider onder wiens leiding het overwerk verricht wordt'.


-Er worden in de CAO, naast maandloonschalen, loonschalen op basis van 4-wekenloon opgenomen.


-De regeling over loon bij vervanging wordt aangepast, zodat duidelijk is dat de vervangingsregeling gebaseerd is op het garantieloon en niet op het feitelijke loon van de persoon die men vervangt.

Reactieformulier
Tot zover het overzicht van de wijzigingen voor de CAO. Wij hopen dat u het onderhandelingsresultaat voldoende vindt om ermee in te kunnen stemmen. Graag vernemen wij de mening van u, als lid, via het reactieformulier dat u thuis gestuurd hebt gekregen. Stuur deze alstublieft vóór 13 december 2003 aan ons retour.

Hulp
Meer leden binnen de Gebra verbetert onze positie aan de onderhandelingstafel. Het is zeer moeilijk gebleken om tot een CAO-resultaat te komen, en dat is niet de eerste keer. Wij hopen dat er ook na 1 juli 2004 een CAO Gebra zal zijn, daar hebben wij de hulp van iedereen bij nodig. Informeer uw ongeorganiseerde collega over de nieuwe CAO en de moeilijkheden. Ook zij profiteren van het resultaat, wellicht dat zij dan ook bereid zijn daarvoor lid te worden van CNV Dienstenbond.