Gemeente Harenkarspel



02-12-2003
Vlaginstructie bij geboorte prins of prinses

Het ministerie van binnenlandse zaken heeft een vlaginstructie uitgegeven. Deze is van toepassing na de aanstaande geboorte van het kind van Z.K.H. de Prins van Oranje en H.K.H. Prinses Máxima der Nederlanden. Ongetwijfeld zijn er in Harenkarspel ook particulieren/ondernemers die bij deze gebeurtenis de vlag willen uitsteken. Daarom volgt hier de formele instructietekst van het ministerie.

Het protocol
De gebeurtenis wordt gevierd met het voeren van de Nederlandse vlag met oranje wimpel, het luiden van klokken en aandacht op websites van de overheid voor de geboorte van het kind. Uitvoering kan plaatsvinden, zodra de geboorte van het kind officieel bekend is gemaakt door een communiqué van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

De Nederlandse vlag met oranje wimpel wordt dan gevoerd tot zonsondergang. Indien de officiële bekendmaking plaatsvindt na 16.00 uur, wordt de Nederlandse vlag met oranje wimpel tevens de volgende dag gevoerd.
Klokken kunnen na de officiële bekendmaking tussen 07.00 uur en zonsondergang gedurende enige tijd worden geluid, met inachtneming van de plaatselijke traditie.

Mocht het genoemde communiqué van de RVD verschijnen op een zondag of een algemeen erkende feestdag, dan verzoekt het ministerie het voeren van de Nederlandse vlag met oranje wimpel en het luiden van klokken op de eerstvolgende dag die geen zondag of algemeen erkende feestdag is, te laten plaatsvinden.
Indien de officiële bekendmaking plaatsvindt na 16.00 uur en de volgende dag een zondag of een algemeen erkende feestdag is, wordt de Nederlandse vlag met oranje wimpel tevens gevoerd op de eerstvolgende dag na de bekendmaking die geen zondag of een algemeen erkende feestdag is.