Stichting Natuur en Milieu

Utrecht, 02 december 2003

Milieuorganisaties in actie voor meer stilte
Kan het buiten stiller? Ja!

De stilte in natuur- en recreatiegebieden wordt vooral verstoord door utoverkeer, vliegtuigen, treinverkeer en de industrie. Maar met maatregelen per gebied kan veel worden verbeterd. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Stichting Natuur en Milieu en de 12 provinciale Milieufederaties in De Wieden, De Weerribben, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en De Zak van Zuid-Beveland. Op de stilste plek, een heideterreintje op de Utrechtse Heuvelrug, onthulden de organisaties vandaag een stiltebankje.

Lees hier de onderzoeksverslagen en enquetes onder bezoekers

Veel mensen hebben de behoefte om even te ontsnappen aan de drukte. Om buiten in de natuur rustig te wandelen of te fietsen. Maar stilte is zeldzaam. Stichting Natuur en Milieu startte in 2001 een project om stilte in kaart te brengen. Deze zomer zijn nieuwe geluidsmetingen gedaan door de Rijksuniversiteit Groningen in vier grote natuur- en recreatiegebieden. Het blijkt dat de stilte vooral wordt verstoord door wegverkeer, treinverkeer, vliegtuigen en de industrie. Bewoners en bezoekers ervaren het wegverkeer als het meest storend, blijkt uit aanvullende enquêtes. In De Zak van Zuid-Beveland is ook de industrie een hinderlijke geluidsbron en in De Wieden en De Weerribben zijn dat de motorboten.

De stilste plek in de onderzochte gebieden is een heideveldje van Natuurmonumenten bij Maarn, in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Om deze plek te markeren onthulden de milieuorganisaties daar vandaag een stiltebankje, waar recreanten rustig en ongestoord van de geluiden van de natuur kunnen genieten.

De milieuorganisaties hebben per gebied met bewoners, bezoekers, overheden en ondernemers gezocht naar mogelijkheden om stilte beter te beschermen. Per gebied is een samenhangende aanpak en handhaving van regels nodig. Maatregelen zijn het autoluw maken van lokale wegen, beperking van maximumsnelheden op grote en kleinere wegen, aanpassing van vliegroutes en vlieghoogte, de aanleg van natuurtransferia (parkeerterreinen aan de rand van een gebied) en het stimuleren van fiets- en wandelrecreatie. Gedeelten van waterrijke gebieden zouden alleen toegankelijk moeten zijn voor stille boten (kanos en fluisterboten). De betrokken beleidsmakers, ondernemers en belangenorganisaties in de vier gebieden hebben al toegezegd aan deze maatregelen te gaan werken.

Nadere informatie:
Karin de Feijter, tel. 030-2331328
Jelka Both, tel. 030-2331328