Ingezonden persbericht

Terugverdientijd van IT investeringen wordt nog steeds niet door MKB berekend

MKB IT benchmark: bedrijven onvoldoende bewust van impact ROI op bedrijfsresultaten

Amsterdam, 2 december 2003 - IBM Business Consulting Services en PeopleSoft hebben onderzoek gedaan naar de manier waarop het MKB het rendement op haar IT investeringen berekent. De meeste ondernemingen realiseren zicht onvoldoende wat de impact van terugverdientijd (ROI) van hun IT investeringen op de totale bedrijfsresultaten is.

De benchmark richt zich tevens op de graad van interne en externe integratie van bedrijfsprocessen. Het onderzoek is door B2B StratPartners uitgevoerd binnen ondernemingen in België en Nederland die in de top van het MKB opereren. De ondervraagde ondernemingen zijn actief in of combineren productie, technische dienstverlening en / of distributie.

De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn:
- 63% van de ondervraagde bedrijven berekent geen ROI voor haar IT investeringen;

- bedrijven met een PLM (product lifecycle management) applicatie commercialiseren 50% meer nieuwe producten dan bedrijven zonder PLM applicatie;

- de helft van de IT systemen is niet geïntegreerd.

Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de IT systemen niet is geïntegreerd. Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven de integratie uitstellen uit angst voor het verlies van de flexibiliteit, de moeilijke technische integratie tussen de verschillende systemen. Tevens spelen de hoge kosten die upgrades en standaardisatie met zich meebrengen een grote rol. Uit het onderzoek blijkt tevens dat:


- 80% van de bedrijven gebruikt een ERP en/of een Warehouse Managing System, bij slechts 40% zijn deze applicaties geïntegreerd in andere beheerssystemen;

- 1 op de 3 bedrijven heeft geen CRM applicatie;
- 70% van de bedrijven heeft een HRM systeem. Bij de helft van de ondervraagden is het gebruik echter beperkt tot het verloningssysteem;
- bedrijfsanalyse gebeurt in 1 op de 3 bedrijven op basis van eigen ontwikkelde speadsheets waarbij de analysedata uit verschillende databanken wordt verzameld.

"In het verleden hebben Big Bang implementaties niet altijd de beoogde resultaten gebracht. Hierdoor hebben bedrijven de indruk dat het berekenen van terugverdieneffecten voor IT investeringen geen zin heeft. Nochtans kan voor deelimplementaties wel degelijk een specifiek terugverdieneffect vooropgesteld en gemeten worden, mits de IT implementaties in fasen afwerkt", aldus Roland Bemelmans, Partner bij IBM Business Consulting Services.

"Bedrijven benutten de mogelijkheden die er vandaag de dag zijn zeker niet optimaal om te komen tot de nodige verbetering van efficiency van bedrijfsprocessen, innovatie en groei. Voor systemen als Supply Chain Management, Product Lifecycle Management, ERP, CRM en Business Intelligence is integratie een sleutel tot het verbeteren van de efficiency. Wil je onderscheidt maken in deze concurrerende markt zul je hier als bedrijf heel snel op moeten schakelen", stelt Koen Rakers, Marketing Director Benelux van PeopleSoft.

Over IBM Business Consulting Services
IBM Business Consulting Services heeft wereldwijd meer dan 60.000 consultants en biedt professionele ondersteuning in ruim 160 landen. Hiermee is IBM Business Consulting Services de grootste adviesverlenende organisatie ter wereld. IBM Business Consulting Services biedt haar klanten deskundigheid op vlak van bedrijfsprocessen en sectoren, een grondige kennis van technologische oplossingen die aan sector-specifieke vragen beantwoorden en competenties om deze oplossingen te ontwerpen, te implementeren en te exploiteren met concrete meerwaarde als resultaat. Voor meer informatie: http://www.ibm.com