Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Koninklijk Horeca Nederland

Stappenplan Rookbeleid Horeca "Gewoon Gastvrij"

WOERDEN, 2 december 2003 -- Koninklijk Horeca Nederland heeft haar Stappenplan Rookbeleid "Gewoon Gastvrij" gepresenteerd. Minister Hoogervorst heeft eind september de horeca in principe uitgezonderd om per 1 januari 2004 een rookvrije werkplek te garanderen, mits concrete maatregelen rookoverlast terugdringen. Deze actiepunten staan in het Stappenplan, dat vandaag aan de Vaste Kamercommissie is uitgereikt. Koninklijk Horeca Nederland kiest er voor een stevige portie maatschappelijke verantwoordelijkheid op de schouders te nemen. Dat zou de politiek, zeker dit kabinet, moeten aanspreken.

De horeca heeft in mei van dit jaar aangegeven, dat een verplichte rookvrije werkplek de gehele branche raakt indien deze rookvrij wordt. Niet alleen in economische zin. Ook de functie als 'huiskamer van de samenleving' zal voor de horeca teloor gaan, als zelfs in bruine kroegen niet meer gerookt mag worden. Een volledig rookvrije horeca zal circa 50.000 arbeidsplaatsen gaan kosten.

Op acht september is er overleg geweest tussen Koninklijk Horeca Nederland en minister Hoogervorst van VWS. Daar is de ernst van een mogelijke verplichting besproken en is afgesproken, dat de horeca voorlopig nog uitgezonderd wordt van het garanderen van een rookvrije werkplek. Mits, de horeca met een stappenplan komt, waarin ze aangeeft wat de branche gaat doen om roken terug te dringen in lijn met het maatschappelijk draagvlak.

In dit Stappenplan Rookbeleid "Gewoon Gastvrij" wordt onder meer gesproken over: het bewerkstelligen van een cultuuromslag bij gasten, werknemers en ondernemers waar het gaat om roken in het algemeen en in de horeca in het bijzonder; aanpassing van opleidingen en cursussen via de SVH, de horecaonderwijsinstelling; ontwikkeling van een zelfreguleringsysteem voortbordurend op het Britse systeem, waarbij onder meer via bordjes naast de ingang wordt aangegeven welk rookbeleid het bedrijf heeft; sectorale doelstellingen. De drankverstrekkende sectoren hebben een andere benadering, dan de logies- of voedselverstrekkende horeca; de mogelijkheden van het realiseren van een comfortabel binnenklimaat middels ventilatie-installaties.

Koninklijk Horeca Nederland is van mening, dat met dit Stappenplan Rookbeleid "Gewoon Gastvrij" voldaan wordt aan de eis van minister Hoogervorst, om acceptabele oplossingen aan te dragen om in de horeca een gezonde leef- en werkomgeving te creëren voor zowel werknemers als gasten.


---

Noot voor de redactie -