De Unie


NedCar-Hard werken aan invullen verkiezingsbelofte

2 december 2003 - De Or-verkiezingen van 2003 zijn voor De Unie redelijk succesvol verlopen. De Unie gaat een extra zetel in het dagelijks bestuur van de OR invullen waardoor wij meer invloed kunnen uitoefenen. Met deze extra zetel kunnen we onze beloften nog beter waarmaken.

OR-verkiezing 2003
Terugkijkende op de OR-verkiezing van 2003 mogen we stellen dat deze voor De Unie redelijk succesvol verlopen is. Dit mede dankzij de inspanning van velen. Doorgroeien naar een vierde OR-zetel hebben we helaas net niet kunnen bereiken. Het tweede doel wel. De Unie gaat een extra zetel in het dagelijks bestuur van de OR invullen waardoor wij meer invloed kunnen uitoefenen.

Met deze verkiezingsuitslag hebben we de vanaf 1991 dalende lijn omgebogen met een stijging van 13% naar 15% van de stemmen. Dit ondanks het verlies van een aantal markante OR-leden en stemmentrekkers die gebruik hebben gemaakt van de 58+ regeling en het vertrek van een groot aantal medewerkers uit onze achterban door o.a. de 58 plus regeling en outsourcing van diverse afdelingen. Desondanks hebben we ons huidig zetelaantal van 3 weten te behouden terwijl het totale aantal zetels van 23 naar 21 is teruggegaan. Gezien het feit dat de stemmen evenwichtiger over het aantal kandidaten verdeeld is, kun je afleiden dat het draagvlak voor De Unie in de breedte is toegenomen.

Waarmaken verkiezingsbeloften
Nu is het zaak om het geschonken vertrouwen waar te maken. Invulling gaan geven aan onze verkiezingsinzet Meer aandacht voor jou binnen een veranderend NedCar. Achter deze slogan zitten natuurlijk een aantal concrete doelen die wij willen gaan realiseren. Veranderingen binnen NedCar moeten beter doordacht doorgevoerd worden. Vanaf het begin moet rekening gehouden worden met de belangen van de medewerkers. Open en tijdige communicatie naar medewerkers is daarom van groot belang. Je moet als medewerker immers niet met voldongen feiten worden geconfronteerd.

In een succesvol veranderingsproces, dat op zich vaak noodzakelijk en onomkeerbaar is, mag u als medewerker uiteindelijk niet de verliezer zijn.

Een tweetal OR-commissies
Om beter invulling te kunnen geven aan onze verkiezingsinzet, hebben we gestreefd om een tweetal OR-commissies te gaan leiden die hiervoor van belang zijn. Dit is ons gelukt. Vanaf 1 januari zal de C.O.S.O. (Commissie, Organisatie, Structuren, Outsourcing) getrokken gaan worden door Jo Heckman en de S.O.C. (Sociale commissie) door John Wiekken. Beiden zijn ook lid van het dagelijks bestuur van de OR waarmee de inbreng van De Unie van 1 naar 2 zetels groeit. Samen met hun FNV collegas in het dagelijks bestuur staan ze voor belangrijke uitdagingen. In een goede samenwerking met de FNV collegas willen we de belangen van medewerkers in zijn algemeenheid en de stemmers op en leden van De Unie in het bijzonder goed vertegenwoordigen.

OR leden en hun taakgebieden:

* Roel Hermanns: Fractiewoordvoerder en deelnemer werktijdencie.
* Jo Heckman: coördinator C.O.S.O. en lid dagelijks bestuur.
* John Wiekken: coördinator S.O.C. en lid dagelijks bestuur

Jaarkalender
Een van de belangrijkste onderwerpen die op dit moment op tafel liggen van de huidige OR is de Jaarkalender 2004. Door de steeds wijzigende productieaantallen is deze nog niet vastgesteld kunnen worden. Duidelijk is echter wel dat er een groot beroep zal worden gedaan op de flexibiliteit van de medewerkers, zeker de directe medewerkers die onder het flexconvenant vallen.

Vanuit De Unie kijken we echter ook nadrukkelijk naar de belangen van de indirecten die niet onder het flexconvenant vallen. Bij het vaststellen van de verplichte verlofdagen voor de indirecten heeft De Unie ingezet op
het omzetten van een tweetal verplichte verlofdagen (dinsdag na pasen en de maandag na hemelvaart) naar adv-dagen en deze door te schuiven naar het einde van het jaar.

Voor de dagen die op basis van het flexconvenant voor directe medewerkers worden uitgepland in de jaarkalender, geldt dat de indirecte medewerkers gewoon kunnen gaan werken, als zij dat willen. Dit staat ook geregeld in het flexconvenant. (zie ook www.unie.nl/automotive)
Het kan dus niet zo zijn dat u zich bij uw baas moet verantwoorden waarom u op deze dagen wilt komen werken. Indien een manager dit in strijd met de met NedCar gemaakte afspraken desondanks toch doet, verzoeken wij u om dit aan ons kenbaar te maken zodat wij uw directie hierop kunnen aanspreken.

Inhouse agreement
We hebben inmiddels een aantal verkennende gesprekken gevoerd met uw directie over het zogenaamde inhouse agreement. Hierin zullen een aantal zaken geregeld worden die nodig zijn om de nieuwe modellen op een adequate wijze te kunnen produceren. Hierbij geldt voor de aandeelhouder natuurlijk zaken als kosten, kwaliteit en flexibiliteit. Vanuit onze zijde willen wij deze belangen in balans brengen met het belang van de medewerkers.

Daarom is afgesproken om op een aantal items eerst af te tasten wat partijen nu precies willen.
In dit kader zullen een aantal workshops georganiseerd worden op het gebied van:

* flexibiliteit (o.a. werktijden / roosters);
* variabiliteit (meeademen van personele aantallen met productievolumes);

* employability (o.a. ontwikkelings-mogelijkheden medewerkers en MI beleid);

* beoordeling.

Op basis van deze workshops moet duidelijk worden wat nu precies de inhoud is die op de onderhandelingstafel moet komen. Naar aanleiding daarvan zullen wij u uiteraard gaan informeren en samen met u onze onderhandelingsinzet bepalen. Hiervoor zullen wij u tijdig uitnodigen voor een ledenvergadering. Dit zal in het voorjaar van 2004 gaan plaatsvinden.
Wij houden u verder op de hoogte.

Informatie ontvangen
De Unie wil haar leden zo goed mogelijk informeren over actuele ontwikkelingen en activiteiten van De Unie binnen NedCar. Zo kunt u als u vragen of opmerkingen heeft contact opnemen met uw bestuurder of met een van onze kaderleden. Een overzicht van onze kaderleden treft u aan op onze NedCar-pagina op www.unie.nl/automotive. Hier kunt u verder ook de verslagen terugvinden van de bedrijfsledengroep van de De Unie binnen NedCar. Op deze internetpagina treft u ook veel achtergrondinformatie aan over de diverse activiteiten van De Unie binnen de automotive-sector in Nederland. Er zijn tenslotte ook diverse downloads beschikbaar over ontwikkelingen in de automotive.
Verder willen wij u ook graag snel informeren over ontwikkelingen binnen NedCar. Als u als lid ons uw e-mail adres toestuurt, zullen wij u nieuwsbrieven en verslagen van de BLG per mail toesturen. U kunt zich hiervoor per mail aanmelden bij mevr. M. Offermans, ffm-m@unie.nl.

Bert Keulen
Bestuurder

* NedCar Sociaal Raamwerk 2002 - 2003 (pdf)
* NedCar Flexconvenanrt 2002 (pdf)

dinsdag, 2 december 2003