Dienstenbond CNV

Achmea presenteert eindbod CAO 2003-2004
02-12-2003

Aan het einde van een dag zware onderhandelingen tussen de CNV Dienstenbond en Achmea werd het duidelijk dat partijen door onderhandelen niet meer tot een resultaat konden komen; de standpunten bleven teveel uiteen liggen. Daarom heeft Achmea aan het einde van de dag een eindbod neergelegd. Met het eindbod geeft Achmea aan dat zij niet verder wil onderhandelen. De leden van de CNV Dienstenbond kunnen dat bod nu enkel afwijzen of accepteren.

De belangrijkste punten van dit eindbod zijn:

* een structurele loonsverhoging van 2,5% per 1 september 2003;
* over 8 jaar (1 januari 2012) betalen de werknemers 6 2/3 procent van de Pensioengrondslag aan pensioenpremie (nu betalen de werknemers 1% van de loonsom);

* De premie wordt de komende jaren met de CAO verhogingen in gelijke stappen ingevoerd. Omdat er (door het na-jaarsakkoord) de komende twee jaar geen CAO-verhogingen zijn zal er in de komende twee jaar in ieder geval geen sprake zijn van verhoging van de pensioenpremie;

* Om de overgangstermijn van 8 jaar te betalen wordt de loonruimte die is vrijgekomen bij de premiespaarregeling gebruikt;
* De volledige tekst van het eindbod van Achmea * kunt u hier downloaden.

Erop of eronder?
In onze info van 19 november 2003 schreven wij al dat het overleg van 24 november erop of eronder zou worden. Wat het nu definitief wordt, is aan u. Wij verzoeken u op het reactieformulier, dat u thuis gestuurd heeft gekregen, aan te geven of u al dan niet instemt met het eindbod van Achmea. Stuur het formulier vóór 12 december terug.

Meerderheid
Wanneer een meerderheid van de leden van de CNV Dienstenbond met het bod instemt dan is de nieuwe CAO een feit. Wanneer een meerderheid van de leden het bod afstemt, dan heeft Achmea niet langer een CAO. Dit betekent dat voor de werknemers die op 31 mei 2003 in dienst waren, de CAO-bepalingen doorwerken in de individuele arbeidsovereenkomsten. Nieuwe medewerkers kunnen dan op nieuwe c.q. andere arbeidsvoorwaarden worden aangenomen.
Verder zal de CNV Dienstenbond dan ook de deelname aan en de intensiteit van het overleg met Achmea heroverwegen. Ook zal de CNV Dienstenbond heroverwegen hoe verder te gaan met het sociaal plan. U kunt natuurlijk blijven rekenen op de individuele dienstverlening van de CNV Dienstenbond. Het woord is aan u.

De leden werkzaam bij Achmea Sociale Zekerheid (de harmonisatie arbeidsvoorwaarden Achmea SZ * kunt u hier downloaden) of bij het door Achmea overgenomen Royal & Sun Alliance (De harmonisatie arbeidsvoorwaarden R&SA*, arbeidsvoorwaardenpakket na de overgang naar Achmea, kunt u hier downloaden) brengen middels hun stem tevens een stem uit over de integratie van hun arbeidsvoorwaarden binnen de Achmea CAO. Mocht u nadere informatie hierover wensen dan kunt u contact met ons opnemen.

Kaderleden
Op 24 november 2003 zijn wij in de onderhandelingen in de zogenaamde zijkamer bijgestaan door enkele kaderleden. De CNV Dienstenbond bedankt hen voor hun inzet.

Vragen?
Voor vragen en informatie over het voorgaande kunt u contact opnemen met uw bestuurders, Jeroen Warnaar, tel: (055)5772640 of Martijn Donker, tel: (035)6460580. Mailen kan natuurlijk ook op hilversum@cnvdibo.nl.