Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

politiek den haag

Koopkracht gehandicapten en chronisch zieken 2004

Utrecht, 2 december 2003 Aan: Leden Tweede Kamer
Betreft: Algemeen Overleg 2 december Inlichtingen: Koopkracht gehandicapten en chronisch zieken 2004

Geacht kamerlid,

Hierbij reageren wij op de brief van minister De Geus inzake Inkomenseffecten maatregelen 2004 van 27 november 2003. De conclusie van de minister dat het saldo van generieke en specifieke maatregelen voor chronisch zieken en gehandicapten en voor mensen met een minimuminkomen wel meevallen, wijzen wij af. Ter toelichting geven wij een beschrijving van de gevolgen van de maatregelen voor een doorsnee alleenstaande met een Wajong-uitkering.

Een alleenstaande volwassene met een Wajong-uitkering ontvangt netto 791 euro per maand. Het kabinet gaat er vanuit dat voor een alleenstaande op het sociaal minimum de koopkracht volgend jaar gelijk blijft: het saldo van de procentuele ontwikkeling van de uitkering, de belasting- en premiedruk en de verwachte prijsstijgingen is nul. Daarbij zijn de gevolgen van een groot aantal bezuinigingen bij diverse departementen nog niet meegerekend. In de brief van de minister gebeurt dit wel, maar ons inziens niet adequaat. Voor een doorsnee gehandicapte met een Wajong-uitkering doen we dit hieronder wel.

Thuiszorg
Hij heeft thuiszorg omdat hij met zijn handicap niet alles zelf kan doen. Jaarlijks gaat hij door verhoging van de eigen bijdrage voor AWBW voorzieningen 94 euro meer betalen: de eigen bijdrage voor minima stijgt van 114 naar 208 euro. Minister De Geus schrijft hierover dat de stijging voor de laagste inkomens zowel absoluut als relatief het laagste is. Dat neemt niet weg dat alleen door deze maatregel de Wajong-gerechtigde al één procent koopkracht verliest !

Beperking ziekenfondspakket De beperking van het ziekenfondspakket heeft bovengemiddelde gevolgen voor mensen met een chronische ziekte, al dan niet samengaand met een handicap. Het verwijderen van de tandarts en van fysio- en oefentherapie kan volgens de brief van de minister opgevangen worden door een aanvullende verzekering voor 55 euro per jaar. Hoewel niet zeker is dat de chronisch zieke hiervoor wordt toegelaten, rekenen we met dit bedrag.
Voor "zelfzorgmedicijnen", die ook uit het ziekenfondspakket verwijderd worden, zal zeker geen aanvullende verzekering mogelijk zijn. De minister schrijft dat dit een gemiddelde verzekerde 40 euro per jaar gaat kosten. Maar dit gemiddelde geldt niet voor chronisch zieken. Alleen al de veel voorgeschreven pijnstiller Ibuprofen kost jaarlijks drie keer zo veel. Onze doorsnee Wajonger geeft 240 euro per jaar uit aan zelfzorgmedicijnen. We gaan er vanuit dat betrokkene dit jaar geen kosten hoeft te maken voor zittend ziekenvervoer, hoewel sommige chronisch zieken hiervoor zelf veel geld moeten gaan betalen. In totaal heeft hij dus 389 euro extra uitgaven voor gezondheidszorg.

Rekenvoorbeeld: alleenstaande Wajonggerechtigde met inkomen 791,- per maand

Opeenstapeling bezuinigingsmaatregelen met compensaties met effect op koopkracht
per jaar

Extra uitgave AWBZ thuiszorg 94 +
Extra uitgave beperking ziekenfondspakket: aanvullende verzekering fysiotherapie en tandarts 55 +
Extra uitgave beperking ziekenfondspakket: zelfzorgmedicijnen 240 + Subtotaal extra uitgave gezondheidszorg 389
Compensatie belastingaftrek buitengewone uitgaven door handicap of ziekte 7 -
Generieke compensatie meeruitgaven ziektekosten 58 - Minder huursubsidie 144 +
Minder Bijzondere Bijstand 180 +
Totaal achteruitgang in koopkracht per jaar 648 per jaar = 54,- per maand
= 6,8%

Compensatie
De Wajong-gerechtigde komt al in aanmerking voor belastingaftrek voor buitengewone uitgaven door handicap of ziekte. De 389 euro extra kosten mag hij ook opvoeren voor belastingaftrek. In de oude regeling zou hij hiervan de helft terugkrijgen. Maar door de onlangs vastgestelde nieuwe regels neemt zijn belastingteruggave slechts met 7 euro toe. In het koopkrachtverhaal van minister, dat sluit op nul, is rekening gehouden met compensatie van meeruitgaven ten gevolge van de pakketverkleining van 58 euro per verzekerde per jaar.

Huursubsidie en bijzondere bijstand Daarnaast krijgt hij 12 euro minder huursubsidie per maand. Dit is 144,- per jaar. De bijzondere bijstand wordt aanzienlijk verlaagd doordat de categorale bijstand wordt afgeschaft en daarenboven 150 miljoen wordt bezuinigd op de individuele bijzondere bijstand. Volgens de brief van de minister gaat dat de betrokkenen onder de 65 jaar gemiddeld 460 euro per jaar kosten. Dat is een grote aanslag op de koopkracht die buiten het gemiddelde koopkrachtbeeld is gehouden. Ook in het koopkrachtbeeld inclusief specifieke maatregelen op bladzijde 11 van de brief van de minister van 27 november is deze grote achteruitgang niet meegeteld. Slechts voor een klein deel van de betrokkenen komt er compensatie door de nieuwe "lang-laag" uitkering. Daarvoor zal de Wajong-gerechtigde niet in aanmerking komen. Verder gaat de minister er vanuit dat de gemeenten relatief minder zullen bezuinigen op de specifieke vergoedingen voor chronisch zieken en gehandicapten. In ons voorbeeld houden we daar rekening mee. Deze Wajong-gerechtigde kreeg van zijn gemeente jaarlijks een vergoeding van 180 euro voor duurzame gebruiksgoederen. Door het verbod op categorale regelingen en de bezuiniging op de bijzondere bijstand vervalt deze tegemoetkoming.

Conclusie Al met al gaat deze Wajong-gerechtigde er 648,- per jaar, dat is 54,- per maand op achteruit. Dat is 6,8 procent van zijn inkomen.
Wij wijzen er met nadruk op dat wij hier een doorsnee hebben genomen van een grote groep chronisch zieken en gehandicapten met een minimaal inkomen. Het beeld wijkt erg af van het beeld dat de minister schetst, hoewel wij alle cijfers en aannames van de minister hebben overgenomen. Dit komt doordat hij er onvoldoende rekening mee houdt dat de zelfzorgmedicijnen buiten het ziekenfondspakket chronisch zieken onevenredig veel zullen gaan kosten, de gestegen ziektekosten maar gedeeltelijk worden gecompenseerd, de structurele bezuiniging op de huursubsidie slechts half meerekent omdat die op 1 juli ingaat en de drastische verlaging van de bijzondere bijstand geheel buiten zijn berekening houdt.

Hoogachtend,

J. Troost
voorzitter

---