Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Heemstede, 2 december 2003

'Edward James Olmos Award' voor dr. Karel Bakker:
huldeblijk voor preventieve voetenzorg bij diabetes

Dr. Karel Bakker, internist in Heemstede, kreeg op 14 november 2003 de eerste 'Edward James Olmos Award' voor 'Advocacy in Diabetic Foot Amputation Prevention'. De huldiging vond plaats tijdens het tweede Southern California Diabetic Foot Symposium in Los Angeles. Karel Bakker is voorzitter van de
International Working Group on the Diabetic Foot (IWGDF), die tevens fungeert als Consultative Section on the Diabetic Foot van de International Diabetes Federation (IDF).

De Award is genoemd naar Edward James Olmos, bekend acteur en televisiester in de USA, wiens hele familie diabetes heeft. Edward James Olmos - zelf heeft hij geen diabetes - is een onvermoeibaar strijder om aandacht te vragen voor diabetes en de daarmee verband houdende complicaties.

Karel Bakker ziet de Award als een waardering voor het vele werk dat in Nederland is gedaan met het oog op preventie van de diabetische voet. Hij begon zelf in 1987 met de eerste Nederlandse voetenpolikliniek in het Spaarne Ziekenhuis in Heemstede. Hij merkte al gauw dat de gemiddelde opnameduur in zijn ziekenhuis van diabetespatiënten met voetcomplicaties daalde van 48 dagen tot 29 dagen per opname.

Bakker is ook de motor achter het International Symposium on the Diabetic Foot, het grootste wereldcongres over de diabetische voet, dat vanaf 1991 iedere vier jaar in Nederland wordt georganiseerd. In mei jl. waren er meer dan zevenhonderd deelnemers uit 58 landen. Bekend werd toen dat sinds 1991 in Nederland het aantal mensen met diabetes dat één of meer amputaties van een teen, voet of onderbeen moet ondergaan, is gedaald met 34 procent! Dit is vooral te danken aan goed functionerende voetenpoliklinieken en de inzet van veel meer podotherapeuten.

Volgens de International Working Group on the Diabetic Foot moet het aantal amputaties nog verder kunnen dalen (tot wel vijftig procent!), mits er voldoende aandacht is voor preventie, educatie, multidisciplinaire behandeling van voetwonden, goede diabeteszorg en tijdige opsporing. Hiertoe worden onder voorzitterschap van Karel Bakker wereldwijde richtlijnen opgesteld.


---
Verzonden door
Herbschleb & Slebos, Actief in Communicatie
postbus 28.011 3828 ZG Hoogland
Kraailand 22 3828 HS Hoogland
telefoon (033) 4805709
fax (033) 4809145
e-mail gh@xs4all.nl