Provincie Zuid-Holland


---

---

---
Ontheffing verjagen ganzen

De provincie Zuid-Holland verleent per 1 december 2003 een ontheffing aan de Faunabeheereenheid Zuid-Holland voor het verjagen en afschieten van overwinterende grauwe ganzen, kolganzen en smienten. Hiermee geeft de provincie invulling aan het Fauna-akkoord van 1 september 2003 dat gesloten is tussen de provincies, het ministerie van LNV en een aantal maatschappelijke organisaties.

De ontheffing geldt voor de periode van 1 december 2003 tot en met 1 april 2004 voor het hele grondgebied van de provincie Zuid-Holland. Uitgezonderd zijn natuurgebieden die vallen onder de Natuurbeschermingswet en de gebieden die voor de betreffende drie vogelsoorten zijn aangewezen als speciale beschermingszone in het kader van de Europese Vogelrichtlijn. De provincie verleent de ontheffing om belangrijke schade aan akkerbouwgewassen, vollegrondsgroenten en de eerste snede van ingezaaid grasland te voorkomen.

RegelsHet doden van deze soorten mag alleen gebeuren door grondgebruikers in het bezit van een jachtakte en jachtaktehouders die door de grondgebruikers zijn gemachtigd. Het afschot mag uitsluitend plaatsvinden in de periode van een half uur voor zonsopkomst tot 12.00 's middags. Bovendien mag het uitsluitend plaatsvinden als tegelijkertijd op het desbetreffende perceel preventieve maatregelen, zoals vlaggen en schriklinten, in werking zijn. Daarnaast geldt een aantal andere voorwaarden. Iedereen die van de ontheffing gebruik wil maken, moet dit melden bij de Faunabeheereenheid in Dordrecht.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22

---