Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Breda, 2 december 2003

Geachte Redactie ,

Heliview-monitor 2003 signaleert trendbreuk: Waardering voor arbodiensten gestegen

Werkgevers zijn positiever gaan denken over hun arbodienst. Zij geven een gemiddeld rapportcijfer van 6,5 - 0,2 punt hoger dan vorig jaar. Vooral de middelgrote bedrijven (50 tot 100 werknemers) zijn veel beter te spreken over hun arbodiensten. De waardering nam toe van 6,1 in 2002 naar 7,0 nu. Dit blijkt uit de 'Arbodiensten- en ReïntegratiemarktMonitor 2003', een onderzoek dat Heliview in oktober heeft uitgevoerd onder 809 Nederlandse bedrijven en instellingen.

Bedrijven zijn op alle deelaspecten positiever dan in 2002. De waardering voor de snelheid van reageren, de administratieve afhandeling en de bruikbaarheid van de adviezen van de bedrijfsarts zijn met een half punt gestegen naar respectievelijk 6,7, 6,6 en 6,8. Ook de telefonische bereikbaarheid, het nakomen van afspraken, de contactfrequentie, de deskundigheid van de adviseur en de mate waarin deze bereikbaar is voor de werkgever worden met een voldoende beoordeeld (respectievelijk 6,8, 6,8, 6,2, 6,8 en 6,7). Het beste is men te spreken over de deskundigheid van de bedrijfsarts (7,0). Niettemin blijft men van mening dat het eigen initiatief van arbodiensten te wensen overlaat. De beoordeling hiervan steeg maar licht van 5,5 naar 5,7.

Uit het Heliview-onderzoek blijkt verder dat bedrijven anno 2003 meer aandacht besteden aan preventie van ziekteverzuim en een actief verzuimbeleid. In de helft van de bedrijven en instellingen met een externe arbodienst (48 procent) staat 'verzuim' op de directieagenda, 4 procent meer dan vorig jaar. Precies driekwart van de bedrijven beschikt inmiddels over een eigen verzuimadministratie (was 65 procent in 2002). Ongeveer 63 procent heeft een eigen verzuimbeleid; dat is maar liefst 16 procent meer dan in 2002. Exact de helft van de bedrijven heeft een eigen preventiebeleid.

De dienstverlening van arbodiensten lijkt steeds beter aan te sluiten op de behoefte van de werkgever. In 2003 gaf circa 51 procent van de bedrijven aan dat zij ook zonder wettelijke verplichting een arbodienst zouden hebben ingeschakeld. In 2002 was dit 43 procent. Mocht de wettelijke verplichting vervallen, dan zou 75 procent gebruik blijven maken van bepaalde diensten van hun arbodienst, vooral van de verzuimbegeleiding.

Ongeveer 66 procent van de bedrijven voelt zich (deels) ondersteund door hun arbodienst. In 2002 was dit 59 procent. Opvallend is wel dat de bedrijven met minder dan vijf werknemers zich juist minder ondersteund voelen. Van alle ondervraagden ziet 84 procent ook duidelijke effecten van de inschakeling van de arbodienst, 28 procent meer dan vorig jaar. 62 procent zou de eigen arbodienst aanbevelen bij collega-bedrijven.

De Arbodiensten- en ReïntegratiemarktMonitor van Heliview is een jaarlijks terugkerend onderzoek dat inmiddels voor de zesde maal is uitgevoerd. Vanaf 2002 is de Brancheorganisatie Arbodiensten (BOA) bij het onderzoek betrokken. Voor het eerst dit jaar zijn er ook vragen gesteld over reïntegratiebedrijven.