Provincie Noord-Brabant



Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Nieuw faunabeheerplan voor Brabant

De Stichting Faunabeheereenheid Noord-Brabant heeft voor diverse diersoorten een faunabeheerplan opgesteld. In het plan geeft de eenheid aan voor welke diersoorten zij een duurzaam beheer en schadepreventie noodzakelijk acht. Het gaat hierbij om de bosmuis, ekster, fazant, grauwe gans, haas, holenduif, kauw, knobbelzwaan, kolgans, konijn, meerkoet, ree, roek, smient, spreeuw, veldmuis, vos, wilde eend en zwarte kraai. Het plan is voor goedkeuring voorgelegd aan Gedeputeerde Staten en ligt tot en met 19 december 2003 ter visie in het provinciehuis en alle gemeentehuizen in Brabant. In die periode kan eenieder een zienswijze geven over het plan.

Wanneer het faunabeheerplan is goedgekeurd, dient het als basis voor ontheffingverlening in het kader van schadebestrijding en beheer. Dit zal naar verwachting in februari of maart 2004 het geval zijn.

In de Flora- en faunawet is ontheffingverlening aan faunabeheereenheden als uitgangspunt genomen. Door allerlei oorzaken waren deze organisaties bij de invoering van de wet op 1 april 2002 nog niet operationeel. Het gevolg daarvan is dat nog steeds individuele ontheffingen worden verleend aan grondgebruikers en aan wildbeheereenheden.
Groot voordeel van de werkwijze via de Faunabeheereenheid is dat de bureaucratie belangrijk zal afnemen. De eenheid heeft zelf wel te maken met een lange procedure bij aanvraag voor ontheffing. Als deze eenmaal verleend is kunnen grondgebruikers en jachtaktehouders via de wildbeheereenheden op zeer korte termijn een machtiging aanvragen. Deze werkwijze wordt in de loop van 2004 ingevoerd.
In het faunabeheerplan zijn de nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot overwinterende ganzen en smienten nog niet meegenomen. Voor deze soorten komt er in de loop van 2004 een aanvulling op het faunabeheerplan. Hierover nemen Gedeputeerde Staten in 2004 een nieuw besluit.