Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Kabinet geeft startschot voor Andere Overheid

2 december 2003

Nieuwe verhoudingen: meer zelf doen, minder bemoeienis

De overheid gaat zich beperken tot wat haar kerntaken zijn en deze taken beter uitvoeren: eenvoudiger, efficiënter, effectiever. Tegelijkertijd krijgen burgers meer mogelijkheden om naar eigen inzicht en met minder directe overheidsinmenging hun leven in te richten. Ook zullen burgers, individueel en georganiseerd, meer zelf moeten doen en minder op de overheid kunnen leunen. Deze vernieuwing van het openbaar bestuur en het verbeteren van de publieke prestaties zijn een zaak van rijk, uitvoeringsorganisaties, provincies en gemeenten en andere overheden samen.

Dat zijn de belangrijkste elementen van het actieprogramma Andere Overheid, waarmee de ministerraad op voorstel van minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties) heeft ingestemd. Hiermee geeft het kabinet het startschot voor ingrijpende veranderingen in de verhouding tussen overheid en maatschappij en de wijze waarop de overheid haar taken uitvoert.
---

Visie en taken

In de visie van het kabinet zullen burgers, individueel en georganiseerd, meer zelf moeten doen en minder op de overheid kunnen leunen. Tegelijkertijd krijgt diezelfde civil society meer mogelijkheden om naar eigen inzicht, direct en met minder overheidsinmenging, te functioneren. De overheid zal op haar beurt zich beperken tot wat haar kerntaken zijn en deze taken beter gaan uitvoeren: eenvoudiger, efficiënter, effectiever.

Het kabinet gaat een takenoperatie uitvoeren waarbij bij ieder ministerie kritisch gekeken wordt naar taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden, naar de interne organisatie en naar de uitvoering van het overheidsbeleid. In deze takenoperatie staat primair de vraag centraal of de overheid nog de goede dingen doet. Voor de overgebleven kerntaken moet de overheid vervolgens haar prestaties opvoeren.

Vier actielijnen

Het actieprogramma Andere Overheid kent vier actielijnen:
* de overheid gaat haar dienstverlening aan de burger verbeteren
* de overheid gaat minder en anders regelen
* de rijksoverheid gaat zichzelf beter organiseren
* de rijksoverheid gaat haar relaties met provincies en gemeenten vernieuwen.

Het kabinet streeft er naar dat in 2007 65% van de publieke dienstverlening (van rijk, provincies en gemeenten) plaats kan vinden via internet. Gemeenten en uitvoeringsorganisaties spelen hierbij een belangrijke rol. Het kabinet zal met deze organisaties samenwerken in het bereiken van de doelstelling om burgers slechts eenmalig om gegevens te vragen. Uiteindelijk moet dit leiden tot de situatie dat aan burgers geen gegevens meer (mogen) worden gevraagd die al binnen de overheid beschikbaar zijn.

De overheid gaat de komende jaren minder regels opleggen en zaken vooral ook anders regelen. De inzet hierbij is dat in 2006 de administratieve lasten voor burgers en bedrijven met 25% zijn verminderd. Alle departementen lichten op korte termijn hun eigen regelgeving door op mogelijkheden om regels te versoberen, te vereenvoudigen of op te heffen.

Het stelsel van adviesraden wordt versoberd en verbeterd, evenals de toezichtfunctie, en de inhuur van externe adviseurs wordt beperkt. Daarnaast zal het kabinet in deze periode voorstellen ontwikkelen voor een herinrichting van de rijksdienst. Daarbij wordt in het bijzonder gekeken naar de mogelijkheden van een meer flexibele departementale structuur en een adequate politieke sturing, bijvoorbeeld via de introductie van een `kernkabinet'.

De vernieuwing van het openbaar bestuur en het verbeteren van de publieke prestaties zijn een zaak van rijk, uitvoeringsorganisaties, provincies en gemeenten en andere overheden samen. Een goed functionerende overheid zorgt daarom voor heldere (financiële) verantwoordelijkheden en de ruimte om maatwerk te kunnen leveren. Het kabinet zal daarom een groot aantal specifieke uitkeringen van de departementen overhevelen naar het Gemeente- en het Provinciefonds. De prestaties van overheidsinstellingen worden onderling vergelijkbaar gemaakt.

Op onderdelen is de modernisering van de overheid al volop gaande. Het actieprogramma schetst hiervan tal van voorbeelden. Het kabinet zal de concrete resultaten die het actieprogramma in de komende jaren voorbrengt nadrukkelijk zichtbaar maken.
---